Social

Filialele PNL spun nu fuziunii

Majoritatea filialelor PNL se pronunta pentru fuziune . Practic insa, este vorba despre un nu diplomatic. Filialele pun conditii - pastrarea doctrinei liberale, afilierea la Internationala Liberala - de neacceptat pentru PD.

Din 39 de filiale care au transmis la centru deciziile luate (filialele din Bucuresti si Mures se intrunesc astazi - n.a.), 32 spun Da pentru fuziune, cinci filiale (Calarasi, Covasna, Gorj, Prahova si Vaslui) se pronunta categoric impotriva, filiala Braila a votat pentru o uniune de partide, iar cea din Olt are drept prima optiune respingerea fuziunii. Dintre cele 32 de filiale care au votat in favoarea fuziunii conditionate, doar trei lasa la latitudinea conducerii centrale sa negocieze doctrina si afilierea internationala, iar doua propun un statut in care sa fie mentionata doctrina liberala.

Liberalii nu vor sa fie populari

In rest, toate celelalte filiale nu accepta decit doctrina liberala si afilierea la Internationala Liberala. In privinta numelui, sase filiale doresc ca eventualul partid rezultat din fuziune sa contina mentiunea Liberal, alte sapte propun numele de PLD (Partidul Liberal Democrat), doua sint nehotarite, iar restul nu renunta la numele PNL.

Este clar ca la sedinta Delegatiei Permanente ce se va tine vineri la Poiana Brasov se va trimite democratilor un mesaj care, teoretic, va arata ca PNL isi manifesta disponibilitatea pentru fuziune, insa conditiile puse fac o fuziunea imposibila. PD propune fuziune sub stindard popular. Singurul element care are 99% sustinere este acela de continuare a colaborarii in cadrul Aliantei D.A. Cu o exceptie la filiala din Gorj, unde convietuirea PNL - PD pare imposibila.

Melescanu apara Rompetrol

Reactiile din PNL la declaratiile lui Valeriu Stoica nu au intirziat. Vicepresedintele PNL Teodor Melescanu i-a replicat fostului lider liberal ca in acest moment ideea unui congres extraordinar in partid nu se bucura de un sprijin substantial.

Cunoscut ca unul dintre apropiatii lui Dinu Patriciu, Melescanu s-a grabit sa-i apere imaginea: Dinu Patriciu nu aduce prejudicii de imagine partidului, pentru ca a renuntat la calitatea de presedinte de organizatie pentru a se face o deosebire foarte clara intre activitatea politica si activitatea ca om de afaceri.

Stoica, atac la Patriciu

Initiatorul ideii de fuziune intre PNL si PD si poate cel mai infocat sustinator al acestui proiect, liberalul Valeriu Stoica, a ingropat practic, ieri, viitorul imediat al unificarii dintre cele doua partide. El spune ca pentru ca un asemenea proiect sa se bucure de succes este nevoie in primul rind de curatenie si reforma interna in cele doua partide. A devenit evident ca unificarea fortelor de dreapta nu poate sa preceada si nici macar nu poate sa fie simultana cu procesele interne care trebuie sa se desfasoare in PNL si PD pentru a desparti apele de uscat in problema coruptiei, spune Stoica. Pentru a-si argumenta pozitia, el le recomanda colegilor de partid sa invete din lectia Dinu Patriciu, despre care spune ca a facut o eroare capitala in momentul in care nu a optat ferm intre afaceri si politica. Solutia recomandata pentru ca partidul sa nu mai fie asociat cu nici un grup de interese, fie el legal sau nelegal, este convocarea de urgenta a unui Congres extraordinar care sa modifice statutul PNL si sa introduca o prevedere care sa restringa accesul la functiile de conducere membrilor cu afaceri de mare calibru. Stoica solicita aceleasi reforme si in interiorul PD. PD are multe probleme comune cu PNL. Ar fi ineficient sa se ceara doar liberalilor o reforma interna profunda pentru asanare politica si morala fara ca acelasi proces sa fie parcurs in paralel si de PD, spune Stoica. Solutia tranzitorie oferita pina la realizarea fuziunii este prelungirea protocolului pentru urmatorul ciclu electoral. El s-a aratat nemultumit ca au fost demarate proceduri judiciare numai pentru actori politici si economici din zona PSD, PNL, PC si UDMR, dar nu si fata de cei din PD, lasindu-se impresia ca se doreste transformarea combaterii coruptiei intr-o platforma pentru PD.


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea