Social

Fidel-iada s-a incheiat

Imaginea Cubei nu va mai fi legata numai de cea a lui Fidel Castro . Acesta a anuntat in aceasta dimineata, in editia electronica a cotidianului Granma, organ oficial al regimului ca renunta la presedintia Cubei. Astfel se termina aproape o jumatate de veac de guvernare a lui Fidel.

Acest anunt vine dupa ce Castro alimentase suspansul sambata seara pe tema viitorului sau politic. Cu ocazia acordarii unui interviu pentru un ziar cubanez el a spus ca pregateste un anunt "de mare interes".

Declaratia lui Fidel intervenise cu cateva zile inainte de reuniunea Parlamentului de la 24 februarie pentru desemnarea membrilor Consiliului de stat, cel mai important organism al puterii executive din Cuba. Consiliul de stat urma sa valideze alegerea presedintelui, post pe care fratele lui Fidel, Raul Castro il ocupa de cand Fidel a fost nevoie sa se retraga din cauza unor probleme de sanatate.

In cadrul aceleiasi intruniri Fidel urma sa anunte intentiile sale politice. Fidel Castro este unul dintre cei mai longevivi lideri de pe planeta, care si-a pastrat puterea in ciuda ostilitatii declarate a Statelor Unite. 10 presedinti s-au perindat la Casa Alba, dar la Havana, conducatorul a ramas acelasi.

Povestea unui lider absolut

“El Lider Maximo” a venit la putere la Havana in 1959, la capatul unui razboi de gherila de cativa ani, dus impotriva trupelor fidele dictatorului Fulgencio Batista, sustinut de statele Unite. Fidel Castro nu era comunist, ci avea mai degraba vederi liberale. Dupa victoria revolutiei cubaneze, si-a consolidat puterea cu ajutorul comunistilor, mult mai bine organizati in acea vreme decat orice alta forta politica din Cuba.

Castro a intrat astfel in conflict cu Statele Unite, mai ales dupa ce a trecut la politica de nationalizari, in urma carora au fost confiscate proprietatile a numerosi oameni de afaceri americani. In plin razboi rece, si angajat intr-o competitie pe viata si pe moarte cu Uniunea Sovietica , Washingtonul a facut tot posibilul sa elimine noul regim comunist din Cuba.

In 1961, administratia americana a organizat debarcarea in Cuba a unui grup de dizidenti cubanezi, care urmau sa-l inlature pe Castro. Cei peste o mie de combatanti au fost insa macelariti in celebra batalie din Golful Porcilor. Ca sa-si asigure supravietuirea regimului, Fidel Castro s-a apropiat de URSS si, in octombrie 1962, a fost protagonistul celebrei crize a Rachetelor. Casa Alba si Kremlinul au fost atunci in pragul razboiului nuclear, dupa ce Castro a permis sovieticilor sa instaleze rachete nucleare in Cuba.

Timp de mai bine de 30 de ani, Castro a visat sa devina un lider regional si a luptat pentru exportul revolutiei comuniste in America Latina. De cealalta parte, Statele Unite au facut tot posibilul sa izoleze Cuba. Se spune ca El Lider Maximo a supravietuit la nu mai putin de 600 de tentative de asasinat puse la cale de CIA. La finalul razboiului rece, ramas fara sprijinul sovieticilor, Castro a fost nevoit sa accepte deschiderea cubei catre lume.

Odinioara excomunicat de Vatican, in ianuarie 1998 a permis ca Papa Ioan Paul al II-lea sa viziteze Cuba. Chiar daca mai are doar cativa prieteni, din care cel mai bun e presedintele Venezuelei, Hugo Chavez, El lider Maximo a continuat sa se afiseze ca opozant al Americii. Chiar si la 15 ani de la sfarsitul Razboiului Rece, Fidel Castro a reusit sa ramana la putere, in ciuda embargoului si a opozitiei Statelor Unite.

Un excelent orator si lider carismatic, el a reusit sa mentina ramana popular atat in Cuba, cat si in lume. Cu toate acestea in ultimii ani, tot mai multe zvonuri au sustinut ca Fidel Castro e tot mai grav bolnav. De altfel, acum 9 ani, el l-a desemnat pe fratele sau Raul, sa-i urmeze la conducerea Cubei.

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea