Social

# presedinte cuba # a murit castro #raul castro #fidel castro #cuba

Fidel Castro a murit! Liderul cubanez nu mai aparuse in public din aprilie

Figura emblematica a liderilor socialisti, unul dintre cei mai duri critici ai administratiei americane, Fidel Castro a fost presedintele Cubei pana in 2008, cand i-a cedat puterea fratelui sau, Raul Castro. Aparitiile sale publice din ultimii ani pot fi numarate pe degete, mai ales starii sale precare de sanatate. Fidel Castro avea 90 de ani. 

Adept al politicii marxist-leniniste, Fidel Castro a fost un lider urat si iubit deopotriva. Născut pe 13 august 1926 în oraşul cubanez Birán, a preluat puterea în Cuba în anul 1959, menţinându-se în fruntea Administraţiei de la Havana timp de 49 de ani, profitând de charismă pentru a impune un regim socialist considerat autoritarist. Transformând Cuba dintr-un spaţiu al americanilor bogaţi într-un simbol de rezistenţă faţă de Washington, Fidel Castro a rezistat la putere pe durata mandatelor a nouă preşedinţi americani. Alianţa lui cu Moscova a generat Criza Rachetelor în anul 1962, o perioadă de tensiuni intense cu Statele Unite timp de 13 zile care aproape a generat un război nuclear.

Potrivit autoritatilor cubaneze, Fidel Castro ar fi supravietuit in urma a nu mai putin de 600 de tentative de asasinat. Cifra nu a fost insa niciodata confirmata, insa este de notorietate complotul supramuit Golful Porcilor, din 1961, regizat de americani prin CIA. 

"Comandantul Revoluţiei cubaneze a decedat vineri la ora 22.29" (sâmbătă, 5.29, ora României), a anunţat Raul Castro într-un discurs transmis în direct la televiziunea publică din Cuba.

Foto: hpeta.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea