Social

Ficatul se tratează doar cu regim strict

Hepatita acută reprezintă o boală contagioasă transmisibilă pe cale digestivă sau sangvină. Deoarece există o corelaţie stransă între alimentaţie şi ficat, alimentaţia are un rol important în cadrul tratamentului hepatitei acute. Principiul general valabil e asigurarea unui aport nutritiv optim, în concordanţă cu starea de nutriţie a individului. Alimente permise: - lactate: lapte dulce, iaurt; - băuturi: ceaiuri de plante, siropuri, sucuri de fructe sau legume; - paine: albă sau intermediară, veche sau prăjită; - de zarzavat strecurate sau nestrecurate, cu griş, orez sau paste făinoase, supe pasate de , borş cu perişoare (fierte separat), supe de fructe (caise, mere); - carne şi peşte: slabă, de vacă, viţel, găină, pui, rasol simplu sau împănat cu legume, perişoare sau chiftele fierte, peşte slab, fiert, rasol cu legume; - branzeturi : branză de vaci, caş slab, urdă, telemea desărată; - grăsimi: unt proaspăt şi untdelemn neprăjit - adăugate la fiert sau la preparate înăbuşite (50-60 g/zi); - ouă: albuş sub formă de omletă în abur sau sufleuri, gălbenuş - o jumătate pe zi, omletă dietetică; - legume şi zarzavaturi : fierte, soteuri, piureuri, budinci, sufleuri, cartofi copţi, salată de legume crude, sfeclă fiartă; - fructe dulci, crude, coapte, compoturi fără coji şi samburi; - făinoase de orice fel; - sosuri fără grăsime prăjită, , de roşii sau de zarzavat; - dulciuri: prăjituri din aluat uscat (cu branză de vaci, fructe sau marmeladă, tarte, sufleuri, spumă de griş cu zeamă de fructe, gelatine de lapte sau fructe, miere, dulceaţă, şerbet, peltea); - condimente: sare normal (dacă nu este contraindicată), mărar, pătrunjel, cimbru, ţelină, zeamă şi coji de lămaie. Alimente interzise : - carne grasă de , oaie, gască, raţă, vanat, conserve de carne, mezeluri, viscere, peşte gras, sărat sau afumat, conserve de peşte; - branzeturi grase fermentate; - ouă în cantitate mare, prăjite sau gălbenuşuri; - paine neagră sau făinoase nerafinate; - untură, slănină, seu, grăsime prăjită; - legume bogate în celuloză grosolană: ridichi, ceapă, usturoi, varză, leguminoase uscate; - fructe: alune, nuci, migdale, fructe cu coajă şi samburi; - dulciuri: din aluat dospit, foietaje, prăjituri cu nuci, aluat cu unt, îngheţate; - băuturi: alcool, cafea, ape minerale; - condimente: piper, boia iute, muştar, hrean, ceapă, usturoi; - supe de carne grasă, ciorbe preparate cu rantaşuri; - sosuri cu ceapă prăjită, maioneze. Atenţie la alimentaţia copiilor În faza de stare a îmbolnăvirii prin hepatită copiii trebuie să respecte repausul la pat; în această fază se refac celulele hepatice distruse de virus. Repausul la pat ajută procesul de refacere, iar părinţii trebuie să ajute copilul să respecte această indicaţie medicală. Niciodată şi sub nici un motiv nu i se va da copilului mic să bea alcool ca atare sau ca vin tonic ori în soluţii alcoolizate deoarece ficatul copilului nu este pregătit să metabolizeze toxicul (alcoolul). Evitaţi fructele crude dacă vă doare stomacul În cazuri speciale, la aprecierea medicului, se va reduce cantitatea de carne şi branză. Sunt permise de asemenea fructele crude în cantităţi moderate (cireşe, vişine, fragi, căpşuni, mere, prune, caise, piersici, struguri, zmeură, lămai, portocale, banane). Dacă unul dintre alimentele permise determină balonări, diaree, urticarie etc, el va fi înlăturat imediat din lista celor admise, urmand a cere ulterior părerea medicului.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea