Social

# traditii si obiceiuri sfantul andrei #sfantul andrei

Fetele nemaritate isi viseaza ursitul in aceasta seara. Traditii si obiceiuri de Sfantul Andrei!

Sfantul Andrei, sarbatorit in fiecare an pe 30 noiembrie, este considerat de credinciosi "Ocrotitorul Romaniei" sau "Patronul spiritual al romanilor", fiind Sfantul care a adus si a promovat religia crestina si invataturile lui Iisus in zona tarii noastre.

Se spune ca, aceasta sarbatoare s-a suprapus cu Santandrei, o mare divinitate geto-daca, o personificare a lupului. De altfel, Sfantul Andrei (30 noiembrie) este cunoscuta si sub numele de Ziua Lupului.

Noaptea Sfantului Andrei este una speciala. In aceasta noapte animalele (lupii in special) capata puteri neobisnuite, ritualurile de dragoste au sorti de izbanda si, foarte important, strigoii, varcolacii si sufletele ratacite umbla prin lume.

Fetele nemaritate isi viseaza ursitul

In trecut, fata de maritat prepara o "Turtuca de Andrei", turtita subtire din faina de grau, foarte sarata, coapta pe plita sobei si o manca inainte de culcare. Baiatul care venea in vis sa-i aduca apa ca sa-si potoleasca setea urma sa o ceara de nevasta in cursul anului. Alte fete, dupa ce soseau acasa de la Pazitul Usturoiului (petrecerea din sat) semanau cate un catel de usturoi privegheat intr-un cocolos de aluat. Dupa modul cum incoltea si crestea usturoiul semanat, se faceau anumite pronosticuri matrimoniale.

Un alt obicei prin care fetele isi puteau afla ursitul era metoda oglinzii. O fata dezbracata se aseaza intre doua oglinzi cu cate o lumanare in fiecare mana si priveste intens in oglinda din fata. Se spune ca in oglinda din spate i se reflecta scene din viitor si imaginea viitorului sot.

Tot in noaptea de 29 spre 30 noiembrie, fetele care vor sa-si vada in vis ursitul, isi pun busuioc, sau 41 de boabe de grau sub perna. Acestea trebuie sa recite si un descantec inainte de a adormi: "Voi, 41 de fire de grau,/ Eu voi adormi/ Si voi hodini/ Dar eu ma rog lui Dumnezeu/ Sa-mi trimita ingerul meu,/ Cel ce mi-e dat de Dumnezeu"

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea