Social

Festivalurile de traditie intra in plin sezon

Dupa festivalul de folk FolkArt, desfasurat nu demult la Sighisoara, Cetatea Medievala va gazdui la sfarsitul acestei saptamani cea de-a patra editie a Targului Mestesugarilor.

La targ si-au anuntat participarea aproximativ 35 de mestesugari din 8 judete, respectiv Mures, Brasov, Harghita, Prahova, Arges, Sibiu, Cluj si Suceava, care isi vor prezenta produsele populare de ceramica, lemn, lut, sticla decorativa, tapiserie , pasla sau cupru. In fiecare zi a targului, mestesugarii vor primi in ateliere de creatie ucenici cu aptitudini artistice, care vor sa deprinda arta unui mestesug stravechi.

35.000 de vizitatori la Cetate

La sfarsitul lunii, in perioada 25-27 iulie, cea de-a XVI-a editie a festivalului cu greutate al municipiului, Sighisoara medievala, va astepta peste 35.000 de vizitatori. Manifestarea din acest an are ca punct de referinta masca, iar potrivit primarului Ioan Dorin Danesan, aceasta va constitui primul pas pentru ca festivalul medieval sa devina treptat un carnaval medieval.
 
In program sunt cuprinse concerte de muzica medievala, scenete de teatru, spectacole sustinute de diverse ordine ale cavalerilor, parade ale mesterilor medievali, o parada a modei medievale, dar si una a mastilor medievale.

Peninsula se suprapune peste Sighisoara

Ceea ce este insa un inconvenient e faptul ca, in 25 si 26 iulie, Festivalul „Sighisoara medievala“ se suprapune insa cu Festivalul Peninsula (Felsziget) de la Targu-Mures. Ajuns la cea de-a VI-a editie, la Festivalul Peninsula vor concerta peste 80 de formatii din tara si strainatate si DJ de renume international.
 
Anul acesta, artistii invitati la festival se vor urca pe patru scene - Weekend, Mures, Kiss Arena si Zakuska. Manifestarea isi propune sa satisfaca fanii multor genuri muzicale. Rockerii vor avea ocazia sa vada trupe precum Avantasia, Epica, Morcheeba sau Beatsteaks.
 
In plus, cei care vin la Targu- Mures pentru muzica electronica ii vor putea urmari pe viu pe monstrii sacri ai genului, ATB, LTJ Bukem sau John B. Pentru fanii muzicii romanesti sunt invitate formatiile Zdob si Zdub, Suie Paparude, Fanfare Shavale, Vita de Vie, Cargo sau Vama.
 
BRASOV

Folclor din vecini pentru toata lumea

Judetul Brasov va dudui de festivaluri si petreceri in aceasta vara. Azi, porneste cea de-a doua editie a Festivalului International al Artelor din tarile vecine Romaniei si din Balcani - „ Garofita Pietrei Craiului“. Ansambluri din Polonia, Ungaria, Macedonia, Turcia, Grecia, Bulgaria, Serbia, Ucraina si Republica Moldova isi vor prezenta folclorul in minispectacole ce vor avea loc pana duminica, 13 iulie.

Membrii ansamblurilor vor avea timp sa viziteze si Brasovul, dar vor mai merge in alte trei zone etnofolclorice din judet.

„Este foarte important ca invitatii sa poata vedea si o parte din viata culturala a unor localitati mai mici, de altfel renumite centre etnofolclorice“, spune Adrian Valusescu, directorul Centrului Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Brasov, unul dintre organizatorii manifestarii.
 
Duminica, cheful se muta la Rasnov, unde incepe cea de-a IX-a editia a Curtii Comedian - tilor - Atelier European de Arta Medievala si Renascentista, dedicata Anului European al Dialogului Intercultural. Vor participa trupe de teatru din tara - Compania de arta Studio 24, Grupul de muzica medievala si traditionala Truverii, studenti de la UNATC, dar si trupe artistice de tineri din Spania - Raiceiros, Croatia - Kulisa si Estonia - KubisUBIS.

Totodata, vor fi invitate sa prezinte spectacole si concerte in cadrul Curtii Comediant ilor o serie de trupe din Romania, printre care Huniadi Cantores, grupurile folclorice Romana si Calusul din Rasnov, Ansamblul folcloric Doina din Bucuresti, tabara Medievala de la Zarnesti, studenti de la UNA Bucuresti.

continuarea in Evenimetul Zilei 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea