Social

#ministerul sanatatii #in vitro #fertilizare

Fertilizarea in vitro pe bani, scoasa in afara legii

Unul dintre ultimele ordine semnate de ministrul Sanatatii Ion Bazac inainte de demisie scoate in afara legii efectuarea contra cost a procedurilor de fertilizarare in vitro si de inseminare artificiala. Acestea intra, conform ordinului publicat deja in Monitorul Oficial, sub incidenta traficului de celule umane.

Ministrul a abrogat astfel un articol din Legea transplantului care permitea spitalelor de stat si clinicilor private acreditate sa faca fertilizarea in vitro si inseminare artificiala contra cost.

Medicii care continua sa faca astfel de proceduri risca inchisoare intre trei si zece ani. Comisia de Transplant a fost consultata asupra ordinului doar dupa intrarea lui in vigoare.

Asociatia "SOS Infertilitatea", care desfasoara campania "Infertilitatea este o boala. A avea un copil nu trebuie sa fie un lux", a anuntat organizarea un protest la sediul Ministerul Sanatatii, pentru anularea cat mai rapida a ordinului, informeaza Evenimentul Zilei.

"Ministrul nu le poate spune oamenilor ce sa faca cu banii! Oamenii fac ce vor, este alegerea lor", spune profesorul universitar timisorean Ioan Muntean, medicul care a realizat primele fertilizari in vitro din Romania. Medicul, citat de Adevarul, a mai subliniat faptul ca fertilizarea in vitro si inseminarea artificiala se platesc "peste tot in lume!", iar in anumite tari, statul subventioneaza pana la trei incercari ale tinerilor de a concepe un copil.

O fertilizare in vitro in Romania poate costa intre 1500 si 2000 de euro, iar inseminarea artificiala are un tarif de pana la 1000 de euro.


Citeste si

Embrioni de vanzare, in atentia DIICOT

Un medic de la Clinica Sabyc este anchetat pentru moartea unei minore

Ovule contra tratament de infrumusetare la o clinica din Capitala

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea