De prin lume adunate

#turnurile ocalasului mare #muntii ceahlau #bigar #cascada bigar #monument natural #ceahlau #prabusire

Fenomenul Bigar se repeta! S-a prabusit unul dintre turnurile Ocolasului Mare din Ceahlau!

Dupa pierderea cascadei Bigar, care s-a prabusit in urma cu o saptamana, Romania pierde inca un monument al naturii.

 

Este vorba despre un monument natural emblematic din Cehlau. Unul dintre “turnurile” Ocolasului Mare, din Muntii Cehlau s-a prabusit. Anuntul a fost facut de salvamontistii care au restrictionat accesul turistilor in zona, deoarece exista pericolul altor caderi de pietre.  

De vins sunt ploile torentiale si fenomenele meteo la care turnurile au fost supuse de-a lungul timpului, toate acestea ducand la eroziunea pietrei. 

„In urma cu cateva zile unul din turnurile Ocolasului Mare s-a prabusit din cauze naturale. Stanca uriașa cantarind probabil sute de tone a traversat poteca turistica care lega Ocolasul Mic de Cabana Dochia. Din fericire pe traseu nu erau grupuri de turisti in momentul prabusirii.

O echipa din cadrul compartimentului prevenire impreuna cu specialistul nostru in geologie s-au deplasat in zona pentru a efectua o evaluare a factorului de risc avand in vedere ca zona este traversata de o poteca turistica deosebit de fracventatata in sezonul de vara. ( Izvorul Muntelui -Poiana Maicilor- Ocolasul Mic- Cabana Dochia).

Concluzia pe scurt esta ca prabusirea turnului se datoreaza eroziunii in urma procesului indelungat de inghet /dezghet acesta erodand liantul care sustinea blocurile de calcar. In partea superioara s-a observat si o urma a unei descarcari electrice de proportie mare care este posibil sa fi creat vibratiile care a declansat dislocarea”, precizează Salvamont Neamt, potrivit vestea.ro.

Avertizare pentru turistii din Masivul Ceahlau

Salvatorii montani nemteni anunta ca si alte blocuri de piatra se pot prabusi in perioada urmatoare si au emis o serie de avertizari pentru turisti:

“Nu stationati in acea zona.

Traversarea se va efectua individual si nu in grup.

Nu parcurgeti traseul la primele ore ale diminetii.

Nu parcurgeti traseul in conditii de precipitatii.

Sub nici o forma nu parasiti poteca turistica si nu intrati in Brana Estica a Ocolasului Mare”.

Surse foto: romaniatv.net, romania24.ro, psnews.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Cauta-ti perechea