Social

#bucati de cometa #meteori #perseide # fenomen astronomic

Fenomenul astronomic pe care nu-l poti rata! Se vede cu ochiul liber

Aproape o suta de stele cazatoare pe ora vor putea fi vazute pe cer in noaptea de 12 spre 13 august, traditionala ploaie de meteori din august atingand atunci apogeul, transmite AFP.

 

Spectacolul, vizibil de pe tot globul, este oferit de Perseide, mici particule ale cometei Swift-Tuttle, care se intersecteaza in fiecare an cu orbita terestra intre mijlocul lunii iulie si cel al lunii august. "Intrand in lumea noastra, Perseidele — mici bucati de cometa — se lovesc de molecule din atmosfera si acest soc, extrem de violent, produce lumina", explica Jeremie Vaubaillon, astronom la Observatorul din Paris. "Fiecare bucata se transforma in stea cazatoare", adauga el.

Spectacolul este variat fiindca Perseidele au marimi diferite, de la fragmente de stanca la particule minuscule de praf, si calatoresc arbitrar, singure sau in grup, la distante de cativa zeci de kilometri la cateva sute, si cu viteze diferite.


Pentru observarea fenomenului nu este nevoie nici de binoclu, nici de telescop, drumul stelelor putand fi vazut cu ochiul liber, anunta Affelia Wibisono, astronom la Observatorul Regal din Greenwich.

Sursa foto: observator.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea