Social

Femeile, procente pentru imaginea PSD

Cel putin 25% dintre parlamentarii PSD sa fie femei, acesta este obiectivul Organizatiei de femei a partidului de guvernamant. Totodata aceasta este si directiva trasata de seful PSD, Adrian Nastase, organizatiilor locale ale partidului. O prima regula spune ca dintre cei aproape 1500 de membri PSD care vor candida in alegerile preliminare, cel putin 25% vor trebui sa fie femei. A doua cerinta este ca lista finala de candidati ai partidului pentru alegerile parlamentare sa aiba in componenta tot cel putin 25% femei pe locuri eligibile.

Acest procent ar insemna, dupa estimarile Rovanei Plumb, membra a Biroului Coordonator, circa 45 de locuri. Daca in legislatura 2000-2004, PSD a avut 25 de parlamentari femei, acum va trebui sa scoata din maneca cel putin inca 20 de femei.
Marea majoritate a actualelor parlamentare PSD vor candida in alegerile preliminare, acestora adaugandu-li-se nume noi, cu notorietate sau fara. Rovana Plumb va candida pentru un loc la Camera in judetul Valcea. Daciana Sarbu, la fel ca celelalte femei care vor candida din partea TSD, va fi numarata de doua ori, atat la tineri, cat si la femei. Ea va candida la Arges. Tot din categoria femei si tesediste, la Braila va candida pentru Camera presedintele TSD din judet, Raluca Rusu, iar la Galati va candida Alexandra Hartan. Gabriela Coman, sefa Agentiei Nationale de Protectia Copilului va candida de asemenea pentru un loc de parlamentar. Elena Dumitru, fost ministru al Muncii , va candida la Bucuresti, tot acolo unde vor mai candida si actuale parlamentare ale PSD precum Nora Rebreanu, Aura Vasile, Rodica Nasar si Smaranda Dobrescu. Daniela Bartos, fost ministru al Sanatatii, va candida la Braila si Ecaterina Andronescu, fost ministru al Invatamantului care va candida la Bucuresti. Tot in cele 25% femei care vor prinde un loc de parlamentar pe listele PSD se vor afla si consilierele prezidentiale Corina Cretu si Rodica Stanoiu. De asemeni, un loc va fi rezervat pentru Adriana Ticau, ministrul Comunicatiilor.


Printre cele mai cunoscute parlamentare PSD care s-au inscris in alegerile preliminare se afla Hildegard Puwak, care s-a inscris la Timis, insa fara sanse. Steaua lui Puwak se afla in cadere libera, sustin surse din PSD care au adaugat ca dupa scandalul cu fondurile europene a fost trecuta in categoria persoanelor cu probleme de imagine, nemaifiind sustinuta de Adrian Nastase. Nu peste multa vreme Puwak va fi inlocuita la presedintia organizatiei de femei din PSD cu Rovana Plumb, membra a Biroului Coordonator, sustin sursele citate, careia i-au fost deja transferate responsabilitatile privind organizatia de femei.

Dintre femeile actuali parlamentari PSD si-au depus dosarul Mihaela Muraru Mandrea (Arad), Minodora Cliveti (Bacau), Viorica Afrasinei (Botosani), Liliana Naum (Constanta), Elena Sporea (Ialomita), Rodica Selaru (Neamt), Fevronia Stoica (Vrancea) si Manuela Mitrea. O situatie incerta are Dorina Mihailescu, care nu este decisa sa candideze si nici nu are promisiuni pentru un loc rezervat in cele 10%. Aceeasi este si situatia Simonei Marinescu, care isi doreste un loc de parlamentar insa nu se stie unde il va gasi.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea