Social

Farmecul discret al saluturilor meseriase

Solidaritate, superstitie sau simplu gest reflex. O mina de saluturi si urari urmaresc anumite categorii profesionale, care-si spun cu totul alte lucruri decit restul breslelor.

Fir Intins sau Fire zbuciumate sint vorbe intrate in vocabularul curent al celor care se intilnesc in drum spre balta . Sint multi care habar nu au de aceste urari si trintesc cite un «success» sau «bafta», care inseamna pentru noi ghinion curat. Am prieteni care s-au intors din drum cind li s-a urat asa ceva. Mai mult, atunci cind exista o rivalitate , iti intariti partenerul cu aceste formule clasice, spune Iulian Ionascu, redactor al revistei Aventuri la pescuit.

Tevi cu superstitie

Rahat in traista isi spun cu subinteles vinatorii inainte de a pleca la prins salbaticiuni. Este o urare cu un substrat arhaic. De data mai recenta avem «catare plina», urare care inseamna sa ai in vizor o prada cit mai substantiala, afirma Gabriel Cheroiu, redactor-sef al revistei Vinatorul. Exista, de asemenea, o urare specifica doar Bucovinei si Ardealului: Traiasca vinatoarea!. Salutul vine din nemtescul «Waidmannsheil» si nu a patruns in Vechiul Regat, o zona mai saraca in vinat, continua Cheroiu. Din ciclul comportamentelor mai ciudate printre anumiti vinatori face parte si dusul miinilor la organele genitale la vederea unui popa. Abundenta acestor urari poate fi explicata de faptul ca vinatoarea vine dintr-o zona mai totemica decit restul indeletnicirilor, acesti oameni bazindu-se mai mult pe arhetipuri decit in alte parti, mai spune acesta.

Good luck!

Sau Noroc bun!, urarea-salut a minerilor, este poate cea mai cunoscuta in mentalul colectiv. In Romania a patruns in timpul dominatiei Imperiului Austro-Ungar. Salutul este totusi o varianta alterata a celui original, care se traduce de fapt prin Sa ai noroc sa iesi afara (n.r. - din mina). La ora actuala, acesta se regaseste si printre minerii de suprafata, desi sensul initial indica faptul ca era specific tocmai minerilor din adincime, precizeaza Octavian Luca, vicepresedintele Centralei Nationale Miniere.

Sobrietate deturnata

Desi folosesc in general formule de salut militare, marinarii isi mai ureaza si specificul Vint bun din pupa!. Puterea obisnuintei este atit de mare, incit marinarii si-o adreseaza in ziua de azi, chiar si atunci cind desfasoara misiuni pe uscat, spune Lucian Neacsu, ofiter de relatii publice al Academiei Navale Mircea cel Batrin. (C.P.)


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea