Social

Fara teme in vacanta de Paste

Profesorilor li s-a interzis sa dea teme scrise si pentru vacanta de Paste. Inspectoratul Bucuresti a luat aceasta decizie din cauza ca elevii sunt foarte incarcati.

Elevii intra de vineri in vacanta de Paste, de care se vor bucura pana pe 5 mai. Si pentru aceasta perioada, Inspectoratul Scolar din Bucuresti a interzis profesorilor sa dea teme scrise pentru acasa. „Este timpul sa facem anumite schimbari in invatamant. De aceea am interzis profesorilor sa mai dea elevilor teme pentru vacanta. Si asa elevii au foarte mult de lucru, zilnic. Eu, cand ajung acasa, fac lectii cu copilul, care, de cele mai multe ori, nici nu ma poate asculta de obosit ce este“, a explicat inspectorul general scolar, Stelian Fedorca.

In acest sens au fost recomandate alte activitati de vacanta .

Prescolarii pot repeta sau pot invata poezii, cantece, pot realiza colaje, pot participa la activitati casnice , la spectacole pentru copii, pot vizualiza desene animate nonagresive si pot exersa dansuri si jocuri diverse.

Pentru scolari, inspectoratul recomanda „audierea unor concerte de muzica adecvate varstei, vizualizarea de piese de teatru, strangerea si donarea de jucarii pentru copiii orfani, iar cei din clasele mai mari pot sa elaboreze prezentari powerpoint sau sa foloseasca e-mailul“, cum se precizeaza recomandarea trimisa de ISMB.

Liceenii pot merge la concerte, la piese de teatru si la filme sau pot sa aiba activitati sportive si turistice.

Si ministrul Educatiei, Cristian Adomnitei, a apreciat ca este imposibil ca un elev sa munceasca la fel ca un om mare. „Este de neacceptat ca un elev sa aiba sase sau sapte ore de curs , dupa care sa vina acasa si sa se apuce de lectii alte cateva ore. Adica un scolar este nevoit sa munceasca mai mult decat un adult“, a spus Adomnitei.

Ministerul Educatiei aproba si sustine recomandarea facuta de Inspectoratul Scolar Bucuresti, insa „scolile nu pot fi obligate sa renunte la teme“, spune Mihaela Suciu, consilier al ministrului Educatiei.

„Exista diferente de la o scoala la alta, sunt elevi in stare de corigenta si au dreptul sa mai exerseze acasa. Inspectoratele au mana libera sa ia o decizie de genul acesta, le dam autonomie. Aceasta recomandare ii pregateste pe profesori sa puna mai mult accent la clasa, iar in weekenduri si in vacante sa se dea altfel de teme, de culturalizare, gen mersul la Opera, vizite la muzeu sau sa faca voluntariat“, explica Mihaela Suciu.

Directorul Centrului Municipal Bucurestean de Resurse si Asistenta Educationala, psihopedagogul Aura Stanculescu, a avertizat ca suprasolicitarea elevilor poate duce la cefalee, paloare, cearcane, palpitatii, greata, varsaturi, scadere ponderala, scaderea memoriei si a capacitatii de lucru, balbaiala, agitatie, ticuri, plans excesiv, izolare, scaderea motivatiei, dureri de cap si de stomac, tulburari ale somnului. Cel mai des, elevii sufera de boli oculare, legate de nutritie, sau locomotorii.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea