Social

#facebook #dependenta #psihiatrie #sua

Facebook si pericolul de dependenta al retelelor de socializare

Distractie pentru multi, reteaua de socializare Facebook este insa si o mare mare problema pentru cei care investesc foarte mult timp in site. Psihoterapeutii sustin ca Facebook poate da dependenta si consecintele sunt grave.

Asociatia Americana de Psihiatrie a nominalizat in acest an noi forme de dependenta, printre care si dependenta de internet, si, in particular, cea de Facebook.

Reteaua de socializare , cu aproape 500 de milioane de membri in toata lumea, permite o comunicare neintrerupta. Atunci cand utilizatorul nu foloseste site-ul zilnic, poate simti ca "pierde firul" si devine frustrat.

Specialistii spun ca utilizarea frecventa a retelei duce la scaderea capacitatii de concentrare si la deconectarea treptata de lumea reala. "Regulile sunt foarte diferite in cele doua lumi, iar cresterea abilitatilor de comunicare si a frecventei de relationare in una dintre ele face ca relationarea in cealalta sa fie proportional mai mica", a declarat psihoterapeutul Cristiana Haica, pentru Romania Libera.

Hilary Betts, terapeut britanic care trateaza cazuri de dependenta de internet, inclusiv de Facebook, spune ca efectele cele mai grave ale dependentei de Facebook sunt izolarea, degradarea relatiilor de familie, distrugerea carierei sau chiar ruina financiara.

Betts spune ca femeile sunt mai vulnerabile in fata dependentelor online, "din cauza numarului mare de femei co-dependente sau dependente de dragoste si care simt nevoia de caldura generata de interactiunea de pe retelele de socializare".

Psihoterapeutul avertizeaza si asupra vulnerabilitatii celor mici la tot felul de dependente, inclusiv cele digitale.

"Copiii incep sa devina dependenti de la varste tot mai fragede. De la substante cum ar fi cannabisul la guma si, de asemenea, la dependente comportamentale cum ar fi dependenta de jocuri. Efectele pot fi: izolarea sociala, anomia, interpretarea gresita a relatiilor interumane, dificultati de relationare sau tulburari psihice ", a explicat Betts, pentru Romania Libera.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea