Social

# cauze explozie #portul beirut #explozie beirut #beirut #explozie

Explozii puternice in Beirut! Peste 4.000 de raniti si minim 78 de morti VIDEO

Marti seara, in portul Beirut din Liban, s-a dezlantuit iadul. Doua explozii masive au facut mii de vitime si cel putin 78 de morti. Premierul Hassan Diab a decretat miercuri zi de doliu national “pentru victimele exploziei din portul Beirut”.

Bilantul victimelor anuntat de autoritatile libaneze este in continua crestere. Pana in prezent au fost confirmate 78 de decese si peste 4.000 de persoane au fost ranite.

Exploziile devastatoare au provocat pagube de o amploare, fara precedent, in toate cartierele orasului. O prima explozie ar fi avut loc in zona portului a orasului, in jurul orei 18.30 (ora Romaniei), au transmis agentiile internationale de presa. Iar o a doua explozie a fost semnalata in vecinatatea resedintei Hariri din Liban, sustine BBC. Geamurile a numeroase imobile din port au fost sparte, iar un fum negru s-a ridicat deasupra portului.

Se presupune ca exploziile au legatura cu verdictul intr-un proces pentru uciderea fostului premier Rafik Hariri in 2005, in urma unui atentat cu masina-capcana. Patru barbati, membri ai  gruparii siit Hezbollah, sunt judecati in absenta in acest caz, iar un tribunal din ONU urmeaza sa emita verdictul in procesul privind asasinatul lui Rafik Hariri.

Cu toate acestea, seful securitatii interne libaneze, Abbas Ibrahim, a afirmat ca exploziile au avut loc intr-o zona a portului unde erau depozitate materiale puternic explozive, care au fost confiscate in urma cu mai multi ani. Acesta a declarat ca in depozit era stocat azotat de amoniu.

Mometan nu se stie daca a fost un atac terorist sau un accident.

MAE – Ambasada Romaniei, avariata! Nu se stie daca sunt romani printre victime

Ministerul Afacerilor Externe a anuntat marti seara, dupa seria de explozii devastatoare din portul Beirut, ca imobilul Ambasadei Romaniei a suferit avarii minore, iar intreg personalul misiunii diplomatice este in afara oricarui pericol.

MAE arata ca misiunea diplomatica a intreprins, in regim de urgenta, demersuri pe langa autoritatile locale pentru informatii cu privire la cetatenia si identitatea persoanelor afectate.

Pana la acest moment, precizeaza MAE, autoritatile locale nu au notificat ambasada cu privire la existenta unor cetateni romani printre persoanele afectate, iar la nivelul misiunii diplomatice nu au fost primite solicitari de asistenta consulara.

MAE precizeaza ca cetatenii romani afectati pot solicita asistenta consulara la numerele de telefon ale Ambasadei Romaniei la Beirut: 00961 5 924 849, 00961 5 920 432, 00961 5 920 452 sau la numarul de telefon de urgenta al misiunii diplomatice: 00961 76 775 503.

MAE precizeaza ca Ambasada Romaniei la Beirut continua dialogul cu autoritatile locale, fiind pregatita sa acorde asistenta consulara, daca situatia o va impune.

Iohannis, mesaj de condoleante

Intre timp, presedintele Klaus Iohannis s-a alaturat liderilor lumii si a transmis, prin intermediul Twitter, un mesaj de condoleante.

“Sincere condoleante familiilor victimelor exploziilor ingrozitoare din Beirut. Suntem alaturi de Liban si de poporul libanez in aceste vremuri dificile”.

 

 

Pentagonul exclude posibilitatea unui atac terorist, Trump vorbeste de o bomba

Trei oficiali din Departamentul Apararii al SUA au declarat pentru postul american de televiziune CNN ca nu exista niciun indiciu care sa arate ca exploziile masive care au zguduit marti orasul Beirut au fost un atac, dupa cum a indicat presedintele Trump in timpul unei conferinte de presa.

Oficialii, care au refuzat sa fie identificati, astfel incat sa poata vorbi liber, au spus ca nu stiu despre ce vorbeste presedintele. Desi cauza exacta a exploziei din Beirut nu a fost determinata si niciun oficial libanez nu a etichetat incidentul ca fiind un atac, Trump a declarat intr-o conferinta de presa ca Pentagonul considera ca a fost implicata o bomba in explozie.  

“M-am intalnit cu generalii nostri si se pare ca nu a fost un accident industrial. Se pare, in opinia lor, ca a fost un atac. A fost un fel de bomba”, a declarat presedintele american, in conferinta de presa zilnica consacrata pandemiei noului coronavirus.

Liderul de la Casa Alba a adaugat ca “Statele Unite sunt pregatite sa sprijine Libanul”. “Vom fi acolo sa ajutam. Pare un atac teribil”.

Sursa foto: thesun.co.uk

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea