Social

#banci #credit ipotecar #piata imobiliara #refinantare #rambursare #executare silita

Executare silita pentru clientii bun-platnici

Majoritatea contractelor de creditare dintre client si banci contin o clauza care le permite executarea silita asupra clientilor cu rata la zi, daca valoarea pe piata a ipotecii scade prea mult. Caderea pietii imobiliare ii transforma pe romani in clienti cu "garantii neacoperitoare".

Reprezentantii Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor recunosc faptul ca aceasta clauza se afla in majoritatea contractelor de creditare. Institutia a primit reclamatii de la mai multi romani care o considera abuziva. Bancile sustin insa ca prevederea este "de bun-simt".

Institutia de credit poate lua masuri in momentul in care, datorita evolutiei negative a pietei imobiliare , valoarea ipotecii devine mai mica decat datoria clientului, informeaza Cotidianul.

In aceste conditii, bancile propun clientului o reesalonare sau refinantare a creditului. Acesta poate rambursa anticipat tot imprumutul fara a plati comision. Daca nici una dintre aceste solutii nu functioneaza, banca poate rezilia contractul si trece la executarea silita.

O alta masura propusa de bancile din Romania este cresterea dobanzii si exista cel putin un caz in care banca a solititat cresterea cu doua procente a acesteia. O mare parte din cei care au contractat credite fara avans in 2007-2008, in perioada cand bancile au redus gradul de acoperire cu garantii al creditului sub nivelul de 133% impus de BNR, sunt acum in pericol.

Scaderea pietei imobiliare ar putea afecta din ce in ce mai multi romani. Chiar si cei care au depus un avans de 15-20%, risca sa intre sub efectele "garantiei neacoperitoare", daca ipoteca a fost realizata pe o garsoniera sau apartament de doua camere, a caror valoare a scazut drastic in ultimele luni.

 

Citeste si

Caderea preturilor imobiliare nu va mai fi oprita

Topul ieftinirii apartamentelor din blocuri vechi

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea