Social

Eurosocialistii nu-i pling de mila lui Nastase

Germanul Jo Leinen, europarlamentar al Partidului Socialist European si sef al Comisiei de Afaceri Constitutionale din Parlamentul Europei, comenteaza pentru 2 semnificatia investigatiilor demarate impotriva a doi lideri PSD, Adrian Nastase si Dan Ioan Popescu .

Cum comentati anchetele demarate impotriva lui Adrian Nastase si Dan Ioan Popescu, mai ales ca solicitarile Comisiei Europene privesc cazuri de inalta coruptie?

Parlamentul European a cerut Romaniei sa fie eficienta impotriva coruptiei si acest lucru este foarte important pentru a finaliza temele de acasa inainte de aderarea la UE. Asa ca daca exista indicii ca persoane de rang inalt au fost implicate in activitati dubioase, DNA trebuie sa investigheze, iar procurorii si judecatorii sa clarifice aceste cazuri acestea sint asteptarile in Uniunea Europeana.

Este bine ca Adrian Nastase s-a autosuspendat din PSD?

Da, este o miscare binevenita, menita sa nu afecteze imaginea partidului si pe ceilalti membri.

Dar Nastase nu s-a retras din functia de presedinte al Camerei Deputatilor. Credeti ca ar trebui sa faca acest lucru?

Exista mai multe culturi in Europa, in aceasta privinta. In unele tari, te retragi cind se dovedeste ca esti vinovat, in altele, cind exista doar suspiciuni ca ai facut greseli. In Germania, presiunile ar fi imediat foarte mari si ai fi nevoit sa renunti la functie. Nu definitiv, dar pe perioada cercetarilor ar trebui sa fii suspendat din functie. Asta pentru ca, asa cum e in cazul partidului, asa e si in Parlament: nu institutia este cea care trebuie sa aiba de suferit. Si in Scandinavia , Marea Britanie si Olanda, unde cultura politica este foarte riguroasa si corecta, daca un politician este suspectat de coruptie, se retrage imediat din functie, pina cind se clarifica situatia. Iar daca acuzatiile se dovedesc adevarate, el nu-si mai poate continua cariera politica.

Credeti ca aceste investigatii dovedesc ca sistemul judiciar romanesc nu mai are acele retineri in anchetarea greilor din politica?

Da, Guvernul roman a promis chiar in Parlamentul European ca Justitia nu va mai face diferente intre pestii mari si cei mici, adica sa-i lase liberi pe rechini si sa prinda doar plevusca. Este cu siguranta un semn bun, pentru ca, altfel, nici cetatenii, dar nici Europa nu ar intelege de ce nu sint investigate cazurile grele, doar cele minore.

Si cum estimati acum sansele pentru aderare in 2007?

Sint in continuare optimist ca va reusi, iar anchetele in cazuri de inalta coruptie vor juca un rol important in acest sens. In Parlamentul European exista o majoritate care este in favoarea respectarii datei de 1 ianuarie 2007, ca data a aderarii Romaniei.


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea