Social

Europenii vor munci 48 de ore pe saptamana

Statele membre ale Uniunii Europene au convenit marti ca cetatenii UE nu ar trebui sa lucreze mai mult de 48 de ore pe saptamana, decat daca doresc ei, iar angajatii pe perioada determinata vor beneficia din prima zi de aceleasi drepturi ca si angajatii permanenti.

Acordul va contribui la incheierea unei dispute de patru ani intre partea britanica si cea franceza referitor la reglementarea pietei muncii in cadrul UE, care a pus fata in fata opiniile economice liberale ale Londrei cu standardele sociale franceze.

"In cadrul consiliului de astazi am ajuns la un acord asupra a doua directive importante - cea referitoare la durata programului de lucru si la angajatii temporari", a declarat ministrul sloven al Muncii, Marjeta Cotman. "Propunerea de compromis asupra careia s-a convenit asigura angajatilor protectia necesara si flexibilitatea organizarii programului de lucru", a precizat ea in urma intalnirii cu omologii sai din statele membre.

Potrivit acordului, Marea Britanie isi poate mentine cultul privind programul prelungit de lucru, fiind exceptata de la aplicarea unei legi din 1993, care stabileste saptamana de lucru la 48 de ore.

"Aceasta inseamna ca oamenii au libertatea de a castiga din ore suplimentare si ca afacerile pot prospera in perioade aglomerate", a declarat ministrul britanic pentru Afaceri, John Hutton . Un grup de tari conduse de Franta s-au opus acestei prevederi, argumentand ca legea ar fi ajutat la evitarea cazurilor de exploatare si a accidentelor.

Marea Britanie a fost exceptata de la aceasta directiva, prin stabilirea unei limite maxime intre 60 si 65 de ore , fata de 78 de ore intial, cu conditia redactarii unui raport de evaluare a aplicarii acestei exceptii, dupa sapte ani de la intrarea ei in vigoare. Rediscutarea directivei a devenit stringenta in ultimii patru ani dupa ce tot mai multi medici din cadrul UE au depus plangeri la tribunal pentru nerespectarea deciziilor tribunalelor.

Acordul a fost incheiat partial datorita schimbarii Guvernului in Franta anul trecut, cand aceasta a renuntat la obiectiile anterioare. La randul sau Marea Britanie a fost concilianta acceptand sa acorde angajatilor pe perioada determinata aceleasi drepturi ca si celor permanenti, din prima zi.

Acordul trebuie insa aprobat de PE, iar Spania, Belgia, Cipru, Grecia si Ungaria au declarat marti ca vor incerca sa modifice legea intrucat nu sunt intrutotul de acord cu prevederile acesteia.
Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea