Social

#sarcini femei #munca domestica femei #munca femei

Europencele, tinute la cratita de sotii lor

Munca domestica depusa de barbati difera de la o tara la alta si de la o familie la alta, dar nicaieri in lume acestia nu contribuie in mod egal cu femeile, in Europa femeile muncind neremunerat de aproape trei ori mai mult, potrivit raportului State of the World’s Fathers (SOWF).

"Munca de ingrijire depusa de barbati difera de la o tara la alta si de la o familie la alta, dar niciunde barbatii si baietii nu contribuie in mod egal. Timpul petrecut de femei si responsabilitatea pentru ingrijirea neremunerata raman disproportionate fata de barbati: femeile petrec de 2 - 10 ori mai mult, in medie, avand grija de un copil sau o persoana mai in varsta decat barbatii", se arata in raportul citat.

De asemenea, femeile petrec mai mult timp pentru munca platita si neremunerata la un loc, inclusiv in economiile dezvoltate: femeile din statele membre ale Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) petrec cu 22 de minute/zi mai mult pentru munca de ingrijire platita si neremunerata decat barbatii. Cele mai mari diferente se regasesc in America Latina, unde femeile petrec intre sase si 23 de ore pe saptamana mai mult decat barbatii.

"Femeile, spre deosebire de barbati, petrec de peste trei ori mai mult timp pentru munca de ingrijire neremunerata in Mexic, Noua Zeelanda si Japonia; aproape de cinci ori mai mult in Coreea; de opt ori mai mult in Africa de Sud; si aproape de 10 ori mai mult in India. Chiar si in Europa, care, ca regiune, a obtinut cel mai mare grad de egalitate, femeile inregistreaza in medie 26 de ore de munca domestica si de ingrijire pe saptamana, spre deosebire de noua ore pe saptamana in cazul barbatilor", se mai arata in documentul citat.

Specialistii semnaleaza faptul ca povara dubla purtata de multe femei le reduce abilitatea de a contribui la economia gospodareasca, precum si de a-si dezvolta propriile competente si talente in afara casei.

Sursa foto: epicurus.com

 


 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea