Social

Europarlamentarii voteaza aderarea Romaniei

Parlamentul European va vota maine rezolutia prin care va aproba tratatul de aderarea al Romaniei la UE, informeaza Mediafax. In rezolutia Parlamentului European sunt recunoscute eforturile realizate de Bucuresti in perspectiva aderarii, dar este subliniata necesitatea continuarii acestora, in special in privinta justitiei si afacerilor interne si a luptei impotriva coruptiei. Alte domenii la care face referire motiunea inaintata in vederea adoptarii rezolutiei sunt concurenta si mediul, unde Parlamentul European apreciaza ca sunt necesare eforturi suplimentare. Legislativul european va aproba tratatul de aderare cu conditia de a fi implicat deplin in procesul de luare a decizie in cazul activarii clauzelor de salvgardare.
Textul motiunii prezentate in vederea adoptarii rezolutiei face referire la cererea de aderare depusa de Romania la 22 iunie 1995, dar si la opiniile exprimate de Comisia Europeana in 1997, rapoartele anuale ale Comisiei din perioada 1998 - 2004, concluziile Consiliului European de la Bruxelles din 16-17 decembrie 2004, precum si rezolutiile si rapoartele realizate dupa demararea procesului de extindere, proiectul de tratat pentru aderarea Romaniei la UE, precum si raportul Comisiei pentru Afaceri Externe a Parlamentului.


Reforma de tip "ucide sau vindeca"
Textul afirma ca "obiectivul comun este realizarea celor mai bune pregatiri posibile pentru aderarea Romaniei la Uniune", recunoscand ca amploarea reformelor aplicate de Romania in vederea aderarii este remarcabila, tinand cont de restantele uriase care au trebuit depasite in domeniile economic, politic si social.

Motiunea apreciaza ca efortul urias facut de Romania in timpul procesului de transformare merita recunoastere, meritul fiind in principal al populatiei care a suportat, cu multa rabdare, un proces de reforma politica si economica de tip "ucide sau vindeca". Textul remarca si faptul ca perspectiva aderarii a actionat ca un catalizator pentru schimbare, determinand cea mai mare parte a fortelor politice sa sustina un proiect devenit obiectiv strategic al Romaniei.

"Progresele realizate de Romania fac posibila incheierea negocierilor, dar eforturile de remediere a deficientelor identificate de raportul din 2004 al Comisiei si rezolutia din 16 decembrie a Parlamentului European trebuie continuate atat inainte, cat si dupa aderare, in special in domeniile justitiei si afacerilor interne, in ceea ce priveste combaterea coruptiei si a criminalitatii organizate, precum si controlul granitelor, in domeniul concurentei, referitor la ajutoarele de stat, si in domeniul mediului, prin implementarea legislatiei in toate sectoarele si alinierea la legislatia orizontala", precizeaza textul motiunii. Acesta adauga ca, in cazul in care aceste eforturi vor fi realizate, Romania se va afla in pozitia de a indeplini angajamentele luate in timpul negocierilor si de a isi asuma obligatiile care rezulta din procesul de aderare, astfel incat sa devina membra a Uniunii la data prevazuta, in 2007.


Deficiente
Romania va trebui sa faca tot posibilul pentru a rezolva deficientele identificate de Comisie si Parlamentul European, pentru a isi putea indeplini angajamentele si a putea deveni membru al UE in 2007. In acest sens, motiunea reaminteste implementarea eficienta a reformelor administrativa si judiciara, astfel incat guvernul central si justitia sa se sustina reciproc si sa functioneze eficient, transparent si independent, precum si necesitatea de a reduce in continuare utilizarea ordonantelor de urgenta.

De asemenea, textul subliniaza necesitatea continuarii luptei impotriva coruptiei, in special a coruptiei la nivel inalt, care, in pofida eforturilor de data recenta, submineaza in continuare viata socio-economica si politica a tarii, afectand imaginea Romaniei in cadrul comunitatii internationale. Parlamentul European se refera si la necesitatea de a garanta independenta totala a presei si libertatea de exprimare, precum si de a consolida guvernarea locala si regionala si de a aplica in mod corespunzator acquis-ul la aceste nivele. De asemenea motiunea solicita si aplicarea corecta si transparenta a noii legi privind ajutorul de stat si controlul riguros al ajutoarelor de stat de catre Consiliul Concurentei , in conformitate cu prevederile Acordului european si a angajamentelor asumate de Romania in timpul negocierilor. Parlamentul saluta faptul ca noul guvern roman a transformat in obiectiv principal sporirea libertatii presei, remarcind cu satisfactie faptul ca guvernul a anuntat renuntarea la acordarea selectiva a publicitatii de stat, care a fost folosita pentru impunerea controlului politic asupra media.


Cu ochii pe Romania
Parlamentul "va continua sa urmareasca indeaproape procesul care va duce la aderarea Romaniei in ianuarie 2007 si cere Comisiei sa ii ofere informari regulate cu privire la masura in care autoritatile romane isi onoreaza angajamentele din tratatul de aderare, in special in ceea ce priveste lupta impotriva coruptiei, mediul, domeniul justitiei si afacerilor interne si concurenta" si subliniaza faptul ca "aproba tratatul de aderare cu conditia ca atat Consiliul, cat si Comisia sa implice deplin Parlamentul in luarea deciziilor" in cazul recurgerii la clauza de salvgardare.

Motiunea adauga ca, "in cazul in care vor fi invocate clauzele de salvgardare, aceasta nu trebuie privita drept o sanctiune, ci mai degraba un mecanism avand ca scop asigurarea timpului necesar pentru pregatirea aderarii la piata interna fara socuri pentru tara sau pentru politicile comunitare".

"Aderarea Romaniei la UE nu trebuie vazuta ca un scop, ci mai degraba ca o oportunitate de a contribui la procesul de integrare europeana , care incearca sa promoveze pacea si valorile europene si sa creeze o zona de solidaritate si prosperitate, prin extinderea avantajelor la toate statele membre si locuitorii acestora", subliniaza textul.


Aderarea inseamna o crestere a preturilor
O data cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeana vom asista la o crestere a preturilor la unele produse si servicii pe piata romaneasca, a declarat sefului Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, Jonathan Scheele, care a participat ieri la un seminar cu tema "Costurile si beneficiile integrarii Romaniei in Uniunea Europeana", informeaza Rompres.

Oficialul european a vorbit despre impactul aderarii Romaniei la UE, subliniind necesitatea ca fiecare firma romaneasca sa-si faca propriul calcul asupra avantajelor si problemelor ce pot aparea din anul 2007. In acest sens Jonathan Scheele a precizat ca nu exista o limita a preturilor, dar ca acestea vor fi apropiate de cele din alte tari ale UE. El a afirmat ca impactul social al preturilor nu impune o practica speciala pentru populatia aflata in dificultate, iar statul poate subventiona preturile la unele produse.

O serie de probleme vor aparea in randul fermierilor mici romani, respectarea normelor fito-sanitare fiind criteriul de baza pentru ca societatile agricole sa-si poata continua activitatea, a spus Jonathan Scheele, precizand ca odata cu aderarea in UE si economia agrara va avea un beneficiu net. De asemenea, Scheele a aratat ca aderarea Romaniei la UE va limita productia de otel, pentru unele din capacitati. Pe de alta parte, negociatorul sef cu UE, Leonard Orban, a subliniat necesitatea gradualitatii masurilor de integrare a Romaniei in structurile Comunitatii Europene, pentru a nu se crea o presiune mare la momentul aderarii.


Doua treimi din voturi
Co-presedintele Comitetului Parlamentar Mixt Romania-Uniunea Europeana, Guido Podesta, a apreciat, vineri, la incheierea lucrarilor comitetului, ca Romania va obtine la Bruxelles doua treimi din voturile parlamentarilor europeni. "Nu va fi un vot in unanimitate pentru ca exista pozitii diferentiate. Cred ca vom avea un vot care va reflecta destul de bine votul care s-a petrecut la ultima intrunire a Comsiei de Afaceri Externe. Cred ca vom avea cam doua treimi de voturi in favoare, dar nu am o bila de cristal in care sa ghicesc viitorul", a mai declarat Guido Podesta. La votul din Comisia pentru afaceri externe, Romnia a primit 69 de voturi pentru, doua impotriva si au existat 9 abtineri.

Parlamentul European este dominat de patru grupari politice europene care detin 600 dintre cele 731 de voturi ale legislativului european. Partidul Popular European (PPE) cu cei 268 de deputati domina Parlamentul European, fiind cel mai mare partid. Din partea PPE au venit cele mai multe critici la adresa Romaniei, cei mai vocali conservatori europeni fiind germanii. Ingrijorarile exprimate de popularii europeni se refera la nivelul de coruptie ridicat din Romania.

Partidul Socialist European detine 202 voturi, iar in privinta aderarii Romaniei s-a manifestat in general optimist, sub rezerva respectarii angajamentelor asumate de guvernele de la Bucuresti. Pe locul al treilea in legislativul european se afla liberal democratii europeni, care detin 88 de voturi. In Romania, din acest grup politic cea mai cunoscuta personalitate este baroneasa Emma Nicholson care a alcatuit anul trecut un raport dur la adresa Romaniei in care condamna in principal lipsa de protectie a copiilor si incalcarea libertatii presei. Atat liberal-democratii, cat si ecologistii europeni (42 de voturi) au cerut insistent Comisiei Europene ca aderarea Romaniei sa fie atent supravegheata de legislativul european.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea