Social

Europa suspenda programele pentru tineri

Programul european pentru tineret, prin care Romania primeste anual fonduri de doua milioane de euro, a fost suspendat de Comisia Europeana (CE).
Oficialii europeni acuza autoritatile guvernamentale romane de "management defectuos" in ceea ce priveste finantarea programelor pentru tinerii romani. "Atunci cand CE va fi sigura ca sunt indeplinite toate conditiile tehnice, va reincepe implementarea programului in Romania", se arata intr-un document al CE. "In momentul de fata, nu se poate spune cat va dura acesta suspendare", informeaza documentul. Decizia de suspendare a programului Youth a fost luata de CE in urma unui audit al proiectelor romanesti pentru tineret pentru 2000-2001 care indica ca Agentia Nationala de Sprijinire a Initiativelor Tinerilor ( ANSIT ) a administrat "defectuos" fondurile europene primite. Surse neoficiale arata ca acest management defectuos continua pana in ziua de azi. ,Eu am fost foarte suparat ca cei de la CE s-au trezit abia acum sa ne trimita rezultatele auditului pentru 2000-2001", a declarat pentru Adevarul Karoly Borbely, presedintele Autoritatii pentru Tineret, in subordinea careia se afla ANSIT. ,Raportul l-am primit acum cateva zile prin posta si este in limba franceza. Nu a fost tradus pana acum", a adaugat Karoly Borbely. Subordonatul sau, Cristian Rizea, director ANSIT, nu a fost de gasit. Referitor la acuzatia de management defectuos, Manuel Avramescu, director adjunct ANSIT, ne-a declarat ca ,acestea nu sunt acuzatii foarte grave. Nu suntem acuzati de furt sau de deturnare de fonduri . Intr-adevar, exista probleme in administrarea programului in Romania, dar acestea sunt din perioada 2000-2001, noi doar am mostenit niste gauri financiare". Acesta spune ca, potrivit Comisiei Europene, ,nu toate sumele cheltuite sunt eligibile, Comisia Europeana nu le recunoaste pe toate, iar sistemul nostru contabil este cam invechit. Se doreste un alt sistem de management cu o noua administrare a programului Tineret. Nu cred ca va trece sfarsitul anului fara sa rezolvam aceasta problema". Corpul de control al Guvernului va incepe o ancheta la ANSIT.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea