Social

Europa ne angajeaza dupa doi ani de la integrare

Romanii nu vor putea sa se angajeze direct intr-o tara membra a UE imediat dupa aderare. Libera circulatie a lucratorilor romani va fi conditionata de fiecare stat membru UE. Teoretic, romanii vor putea sa circule liber, dupa integrare, in statele membre UE nu doar ca turisti, ci si sa lucreze, sa studieze sau sa locuiasca in aceste tari. Practic, lucrurile stau cu totul altfel, deoarece tarile membre UE au tinut sa-si ia masuri de protectie. Cu privire la libera circulatie a lucratorilor, Romania, Bulgaria si cele 10 tari din primul val au acceptat din partea Comisiei Europene ca, dupa aderare, cetatenii lor sa nu aiba acces direct la angajare in tarile UE cel putin doi ani. Daca va exista un val masiv de imigrare a fortei de munca, orice tara membra UE va putea prelungi termenul pina la sapte ani, cu avizul Comisiei Europene. Fiecare stat membru UE isi protejeaza propria piata de munca in fata noilor membri. Aceasta conditionare nu trebuie sa ne scandalizeze, deoarece romanii vor putea lucra in continuare in tarile membre UE cu care Romania a incheiat contracte de schimb de forta de munca. Conditionarile pot fi accentuate sau diminuate, in functie de felul in care Romania isi va controla imigratia, ne-a declarat Aurel Teodorescu, directorul Oficiului pentru Migratia Fortei de Munca (OMFM).
In prezent, tara noastra are acorduri incheiate cu Spania, Germania, Franta, Ungaria, Luxemburg si Elvetia. In urmatoarele luni, se va incheia un acord si cu Italia, iar cel incheiat cu Portugalia urmeaza sa fie ratificat de parlamentul portughez.
Contractele individuale vor purta apostila

In tarile UE, cu care Romania nu a incheiat acorduri, romanii vor putea munci doar daca statul respectiv isi va reglementa legislatia pe ramurile unde are deficit sau nevoie de specialisti sau daca romanii vor putea sa obtina singuri aceste contracte. In primul caz, tara respectiva va oferi OMFM posturile vacante, iar in al doilea caz, contractele vor putea fi incheiate doar daca vor contine o apostila din partea institutiei care reglementeaza circulatia fortei de munca (omologul OMFM in tara respectiva). Apostila va certifica faptul ca locul de munca oferit unei persoane nu va afecta piata de munca din tara respectiva, precizeaza Aurel Teodorescu.
Asigurarile sociale, recunoscute in UE

Dupa integrare, asigurarile sociale, inclusiv cele medicale, platite in Romania vor fi recunoscute in orice stat membru UE. Daca un roman a obtinut un contract legal intr-o tara membra UE, autoritatile statului respectiv ii vor recunoaste toate drepturile privind serviciile medicale in caz de boala, accidente de munca, boli profesionale , invaliditate, pensii pentru limita de virsta, pensie de urmas, ajutor de deces, ajutor de somaj, maternitate etc. Potrivit legislatiei europene, daca un cetatean european isi intrerupe activitatea intr-o tara pentru a si-o continua intr-o alta tara, atunci el va inceta sa acumuleze drepturi intr-un stat si va incepe sa le acumuleze in cel de-al doilea stat. La pensionare, lucratorul migrant va avea o fisa de asigurare in fiecare stat in care a fost asigurat.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea