Social

Euro 2004, un esec financiar

La Porto are loc, maine, deschiderea euro 2004, competitie ce a inghitit sume uriase de bani comparativ cu durata evenimentului, care se intinde pe trei saptamani. Organizarea turneului reprezinta o investitie majora si greu de sustinut pentru Portugalia, care a trebuit sa apese pe acceleratie pentru modernizarea infrastructurii, insa impactul economic direct ramane dificil de evaluat.

Cele peste patru miliarde de euro cheltuite in aceasta tara ridica un mare semn de intrebare in ceea ce priveste capaciatea Romaniei de a organiza in viitorul apropiat o editie a CE, chiar si in tandem cu Ungaria. Potrivit unui studiu universitar, investitiile totale in construirea sau renovarea celor zece stadioane portugheze ce vor gazdui meciurile, dar si a parcarilor aferente, s-a ridicat la 650,5 milioane de euro. Costurile au fost suportate, in primul rand, de cluburile de fotbal (47%), apoi de municipalitatile celor opt orase gazda (37%) si, in fine, de stat (16%). Pentru bugetul de stat, factura s-a ridicat la 208 milioane de euro, insa 71 de milioane vor fi recuperate din impozite, conform ministrului Jose Luis Arnaut, care supervizeaza organizarea Euro.

La aceste costuri trebuie adaugate, insa, eforturile pentru promotiile turistice ale Portugaliei in favoarea evenimentului (15 milioane de euro) si modernizarea echipamentelor politiei (12,4 milioane). Euro 2004 inseamna, de asemenea, pe langa modernizarea unei parti semnificative din infrastructura, construirea de drumuri de acces, de autostrazi, hoteluri, poduri, amenajarea aeroporturilor, modernizarea spitalelor si electrificarea liniilor feroviare. Prin indeplinirea acestui ultim punct s-a ajuns ca distanta dintre Braga , aflata in nordul extrem, si Faro, oras aflat in sud, sa fie parcursa in doar sase ore, cu o simpla schimbare de tren, in capitala. Suporterii se vor da jos din tren la Lisabona si vor traversa raul Tage cu un feribot , pentru a prinde apoi un alt tren. Costurile pentru aceste modernizari au atins recordul, greu de amortizat, de 4 miliarde de euro.

Potrivit unui studiu al Bancii Nationale a Portugaliei, Euro 2004 are un impact marginal asupra cresterii economice a tarii estimat la 0,75% in acest an, dupa o recesiune de 1,3 % consemnata anul trecut. Pentru ministrul Finantelor, Manuela Ferreira Leite, Campionatul European are un impact pozitiv asupra cresterii veniturilor in domeniul turismului, insa, pentru moment, aspectul este imposibil de cuantificat.
Daca din constructia stadioanelor este prevazut un retur de 244 milioane euro, sectorul turistic ramane sa isi culeaga intr-un termen mai lung fructele organizarii Euro 2004.

Pe durata competitiei, incasarile sunt preconizate la 266 milioane euro, iar Portugalia va avea o jumatate de milion de vizitatori in plus in perioada in care numarul obisnuit al turistilor este de 1,4 milioane. Potrivit studiilor, efectul Euro, derivat din efectul Barcelona dupa organizarea Olimpiadei din 1992, s-ar putea propaga si in anii urmatori, cand sunt preconizate cresteri cuprinse intre 170 si 360 milioane euro pe an, gratie fotbalului Portugalia cunoscand o explozie mediatica in plan international. Dincolo de acest aspect, tara are deja o inflatie superioara zonei euro, iar preturile pentru cazare si servicii au cunoscut cresteri spectaculoase, intre 25 si 50%, in ciuda eforturilor guvernamentale de a calma ardoarea inflationista prin multiplicarea controalelor.

Unii dintre cei mai saraci locuitori ai vestului Europei, portughezii nu privesc cu ochi buni eforturile facute, un sondaj al postului public de televiziune, RTP, relevand ca un locuitor din doi considera ca investitiile pentru organizarea turneului nu vor aduce beneficii tarii. In plus, potrivit calculelor facute de UEFA, invingatoarea Euro 2004 va intra in posesia a maxim 18,3 milioane de euro, aceasta suma reprezentand doar 91% din cea care a fost oferita castigatoarei de la Euro 2000, una dintre motivatii fiind ca banii alocati masurilor de securitate se ridica la peste doua sute de milioane de euro.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea