Social

Etnicii sarbi din Kosovo isi creeaza propriile forte de politie!

Doi ministri din Cabinetul de la Pristina ar putea demisiona, iar o multime de functionari de etnie sarba nu s-au mai dus la munca. Masurile Belgradului, menite sa dinamiteze planurile kosovarilor. Autoritatile de la Pristina se pregatesc pentru o serie de noi replici din partea Belgradului. Pe langa arma diplomatica, pe care Serbia va incerca sa o foloseasca la maximum, evitand pe cat se poate ca provincia sa devina membru al ONU sau al OSCE, Belgradul mai are inca un important as in maneca: minoritatile de pe teritoriul Kosovo. Astfel, pentru a sfida noul stat, pe care il considera ilegal, autoritatile sarbe vor incalca „suveranitatea” acestuia, oferind sprijin demersului etnicilor din provincie care vor sa puna bazele unor proprii, informeaza „B92”.

masura din planul secret al Belgradului

Intentia Belgradului, care ar putea conduce la crearea unor noi tensiuni intre populatia majoritar albaneza a Kosovo si etnicii sarbi , a fost confirmata de ministrul Infrastructurii din Cabinetul premierului Kostunita, Velimir Ilici. El a declarat, conform sursei mai sus-citate, ca Planul de Actiune pentru Kosovo (masuri secrete ale Cabinetului de la Belgrad pentru a impiedica pierderea provinciei) prevede ca populatia sarba din fosta provincie sa beneficieze de propriile forte de politie. Ministrul sarb a refuzat insa sa ofere detalii, dar se pare ca fortele sunt deja trimise in Kosovo, in civil. Cu toate acestea, miscarea autoritatilor sarbe putea fi anticipata, avand in vedere ca ministrul sarb pentru Kosovo, Slobodan Samardzici, a declarat in repetate randuri ca proclamarea independentei unilaterale a provinciei Kosovo va duce la consolidarea institutiilor sarbe din provincie in domeniile educatiei, sanatatii si economiei.

Sarbii kosovari si-au luat oficial concedii

Crearea unei forte de politie a etnicilor sarbi a fost vehiculata dupa ce mai multi dintre ei au parasit posturile din cadrul fortelor de ordine kosovare. Spre exemplu, postul de radio KIM relateaza ca sarbii din estul Kosovo care sunt membri ai serviciilor de politie din Kosovo, se retrag in prezent din aceste structuri. Si postul KIM cu sediul in Kosovska-Mitrovita sustine ca acestia s-au adunat la un centru cultural local din satul Ranilug, din estul regiunii Kosovska Kamenita, pentru a hotari care va fi urmatorul pas pe care il vor face.Un purtator de cuvant albanez al politiei din Kosovo (KPS) din Gnjilane a declarat ca, desi poate confirma faptul ca „politistii sarbi au parasit serviciul”, aceasta „nu constituie un refuz colectiv de a se subordona autoritatilor regionale”. Si restul etnicilor sarbi au luat in considerare semnalul venit de la Belgrad. Spre exemplu, doi dintre ministrii care fac parte din Cabinetul condus de Hashim Thaci s-ar putea sa demisioneze, mai noteaza „B92”. Mai mult, peste 80 de functionari sarbi ori si-au luat concedii de odihna, zile libere sau, pur si simplu, nu au mai aparut la munca. Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea