Social

Etapa decisiva a alegerilor locale

Alegerile locale au ajuns la etapa decisiva a turului al doilea. Candidatii care au fost nevoiti sa treaca prin faza "grupelor" intrucat nu au obtinut din start peste 50% se vor confrunta din nou, iar miza cea mare este Bucurestiul, acolo unde raportul de forte intre cei doi finalisti este echilibrat.

Romanii din 1.474 de localitati, dintre care 14 municipii resedinta de judet , sunt asteptati la urne pentru a-si alege primarul. Scrutinul vine pe fondul unei apatii a alegatorilor si dupa doua saptamani de campanie electorala, ce a fost umbrita de campionatul european de fotbal, romanii fiind mai preocupati de soarta si orgoliul echipei nationale, decat de confruntarile televizate intre contracandidatii.

Cucerirea Capitalei se arata extrem de dificila in conditiile in care pentru prima oara cei doi contracandidati nu au reusit sa se departajeze, iar modul in care s-a derulat campania arata mai curand ca fiecare dintre ei, independentul Sorin Oprescu si pedelistul Vasile Blaga, si-au conservat capitalul pe care l-a avut si in primul tur al scrutinului, fara a atrage foarte multe voturi din zona celor care au iesit de pe teren la prima infatisare in fata electorilor.

Lupta pentru Bucuresti are o semnificatie politica fara precedent pentru ca, in premiera, un independent, care a renuntat la carnetul de partid cu sigla PSD chiar inainte de cursa electorala, dar este sustinut fatis de acelasi PSD si mai cu seama de Ion Iliescu, intra in finala cu un usor avans fata de candidatul partidului care a detinut suprematia in Capitala timp de opt ani-fostul PD, actualul PD-L.

Oprescu si Blaga se vor confrunta in ultima zi a comemorarii mineriadelor din 13-15 iunie 1990, dupa ce evenimentele de acum 18 ani au constituit principala tema de atac in campania dintre tururi.

In primul tur al scrutinului, rezultatele finale au aratat ca Sorin Oprescu l-a devansat pe Vasile Blaga cu 3.054 voturi, obtinand 30,12% fata de 29,56% cat a avut candidatul PD-L.

Patru sectoare ale Bucurestiului sunt disputate de PD-L si PSD, PNL si PD-L sau PC si PD-L. La sectorul 1 batalia se duce intre liberalul Andrei Chiliman si pedelistul Razvan Murgeanu, la 4, in premiera PC reuseste sa intre in finala cu Cristian Popescu Piedone , care-l va intalni pe democrat-liberalul Radu Silaghi, la 5, pesedistul Marian Vanghelie se bate pentru un nou mandat cu reprezentantul PD-L Sebastian Bodu, iar la 6 lupta se da intre pedelistul Cristian Poteras si pesedistul Dan Darabont.

PD-L, PSD si PNL isi disputa si cateva orase mari. La Iasi, candidatul PSD Gheorghe Nichita se va intalni cu pedelistul Dumitru Oprea, la Bacau, liberalul Romeo Stavarache este favorit in fata lui Sergiu Sechelariu , fratele lui Dumitru Sechelariu candidand ca independent, la Galati finala este intre pesedistul Dumitru Nicolae si pedelistul Andrei Lisinschi, iar la Braila batalia este data intre pesedistul Aurel Simionescu si liberalul Constantin Cibu.

Satu Mare, Bistrita, Sfantul Gheorghe , Ploiesti, Vaslui, Focsani, Alexandria, Calarasi, Drobeta-Turnu Severin si Resita sunt alte resedinte de judet in care PSD, PD-L, PNL, UDMR si PCM inceraca sa obtina un mandat de primar .


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea