Social

#indemnizatia de crestere a copilului #concediu maternal #lege indemnizatie

Este lege! Mamele vor sta acasa 2 ani cu copiii!

Veste buna pentru mame! Miercuri a fost votata legea prin care indemnizatia de crestere a copilului va fi de 85% din veniturile parintelui si se va acorda pentru o perioada de doi ani, fara niciun plafon.


Legea a fost aprobata cu 263 de voturi ”pentru”.

Legea va merge la presedintele Klaus Iohannis pentru promulgare, dupa termenul de 5 zile in care poate fi atacata la Curtea Constitutionala.

Proiectul a fost adoptat de Parlament, desi premierul Dacian Ciolos a avertizat ca nu exista bani pentru aplicarea noilor prevederi.

Conform modificarilor adoptate de Comisia de munca, persoanele care in ultimii 2 ani anterior datei nasterii copilului au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pot beneficia de indemnizatia de crestere a copilului pâna când acesta implineste 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copiilor cu dizabilitati.

Cuantumul indemnizatiei va fi 85% din media veniturilor realizate in ultimele 12 luni din ultimii 2 ani si nu poate fi mai mica de 85% de salariul minim brut pe tara garantat.

Totodata, plafonul maxim de 3.400 de lei a fost eliminat.

Indemnizatia se majoreaza cu 85% din cuantumul salariului minim brut pe tara garantat in plata, pentru fiecare copil nascut dintr-o sarcina gemenala, de tripleti incepând cu al doilea copil provenit dintr-o astfel de nastere.

Astfel, mamele care au gemeni sau mai multi copii din aceeasi sarcina primesc un bonus, pe lânga indemnizatie de 85 % din salariul minim brut pe tara pentru fiecare copil incepând cu al doilea copil.

Persoanele care in perioada in care sunt indreptatite sa beneficieze de concediul pentru cresterea copilului obtin venituri supuse impozitului au dreptul la un stimulent de insertie in cuantum lunar de 50% din indemnizatia minim garantata.

Aceste prevederi urmeaza sa intre in vigoare de la 1 iulie 2016.


 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea