Social

#lege antifumat CCR # legea anti-fumat #fumat spatii publice #lege antifumat

ESTE DEFINITIV! Adio, fumat in spatii publice!

Curtea Constitutionala a decis astazi ca legea antifumat este constitutionala, respingand astfel contestatia formulata de 33 de senatori, care au sustinut ca motivul sesizarii Curtii Constitutionale “nu vizeaza interzicerea fumatului in spatiile publice, ci vizeaza definitia «spatiului public inchis»".

In documentul inaintat Curtii Constitutionale se preciza ca prin definirea spatiului public inchis ca orice spatiu destinat utilizarii colective, indiferent de forma de proprietate, legea introduce o forma de discriminare.

Presedintele Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean, a precizat ca denumirea „de spatiu public inchis” din legea antifumat nu se aplica si locuintelor oamenilor.

De asemenea, intrebat daca legea este discriminatorie fata de fumatori, seful CCR a precizat ca dreptul de a fuma nu este unul constitutional.

„E cum sa fie. Dreptul de a fuma nu e trecut in Constitutie”, a spus Augustin Zegrean.

Intrebat ce va face daca intra legea in vigoare, Augustin Zegrean, un fumator cunoscut, a precizat ca are 45 de zile pana intra legea in vigoare sa se lase de fumat.  

Legea votata de parlamentari interzice fumatul in spatiile publice inchise, dar si in parcuri, in apropierea locurilor de joaca. Actul normativ nu permite amenajarea de spatii speciale pentru fumat in cladiri de utilitate publica si institutii, cu exceptia penitenciarelor de maxima siguranta si aeroporturile, unde pot fi amenajate spatii speciale pentru fumat.

Cei care vor incalca legea vor primi amenzi de la 100 de lei la 500 de lei pentru persoane fizice si de la 5.000 pana la 15.000 de lei pentru persoanele juridice care nu respecta legea.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea