Social

#epidemiolog #avertisment #emilian popovici

Epidemiolog roman: "Delta va infecta un numar atat de mare de oameni, intr-un timp relativ scurt, incat nu va mai avea pe cine sa infecteze "

Epidemiologii romani fac dezvaluiri sumbre in ceea ce rpiveste infectia cu noul coronavirus. Faptul ca varianta Delta va face ravagii in Romania se vede deja din faptul ca infectiile cu noul coronavirus au sarit deja de 2.000 de persoane pe zi, cifra estimata de autoritati pentru luna octombrie.

 

Conf.dr. Emilian Popovici, medic epidemiolog, vicepresedinte al Societatii Romane de Epidemiologie este de parere ca valul 4 va tine 3-4 luni. In plus, acesta considera ca varianta Delta va infecta un numar atat de mare de oameni, intr-un timp relativ scurt, incat nu va mai avea pe cine sa infecteze. Prin urmare ne putem astepta la cifre mult mai mari de imbolnaviri decat cele din toamna trecuta.

Medicul Emilian Popovici ne sfatuieste sa ne uitam la ce se intampla in tari in care varianta Delta a devenit deja dominanta. Tari precum Israel si SUA, unde si rata de vaccinare este mult mai mare decat cea de la noi, pentru a putea face o simpla comparatie. In acest fel ne putem da seama ce se va intampla si in Romania, cand Delta va deveni dominanta.

"Daca ne uitam la Israel, acolo avem o populatie vaccinata in proportie de 60-70% - deci, o diferenta semnificativa intre situatia de la ei si situatia de la noi in privinta vaccinarii – si totusi, ei se confrunta cu un numar foarte mare de cazuri. Este adevarat, la foarte multe teste efectuate, pentru ca ei realizeaza cam 100.000 pe zi", atrage atentia epidemiologul. 

Varful va fi atins la jumatatea lunii octombrie

"Eu estimez ca, in Romania, varful de val va fi undeva la jumatatea lunii octombrie. Pana atunci, va fi o crestere progresiva a numarului de infectii depistate zilnic. Aceasta crestere va depinde de felul in care oamenii respecta masurile care sunt valabile in acest moment, respectiv purtarea mastii la interior si distantarea. Eu am spus de multe ori ca nu trebuie ca oamenii sa astepte sa le spuna autoritatile cand sa poarte masca si cand nu. Se stie clar ca in spatiile interioare trebuie purtata masca, prin urmare, trebuie s-o poarte. De asemenea, toate celelalte masuri sanitare trebuie respectate atunci cand oamenii se simt amenintati. Pentru ca varianta Delta are aceasta caracteristica – este extrem de transmisibila. Si, asa cum spuneam, daca ne uitam catre Israel, ne putem gandi ca la noi va fi cel putin la fel de rau daca nu chiar mai rau, tinand cont de faptul ca acoperirea vaccinala este net inferioara la noi", avertizeaza specialistul.

Valul patru va tine 3-4 luni

"De ce? Pentru ca varianta Delta va infecta un numar atat de mare de oameni, intr-un timp relativ scurt, incat nu va mai avea pe cine sa infecteze. De aici vine autolimitarea. Infectand un numar mare de persoane, acestea vor dobandi imunitate post-infectioasa si valul se va autolimita, aceasta limitare fiind determinata si de procentul de persoane vaccinate", explica epidemiologul.

Sursa foto:

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea