Social

Energia impiedica acordul Rusia-UE

Federatia Rusa si Uniunea Europeana ar putea decide la Hanti-Mansiisk luarea deciziei de pornire a negocierilor privind acordul dintre cele doua parti.

Diferendele energetice dintre Bruxelles si Moscova, dar si necesitatea demararii discutiilor privind semnarea unui acord intre cele doua parti reprezinta principalele pe agenda summitului UE – Rusia ce a inceput ieri in orasul siberian Hanti-Mansiisk.

Precedentul acord dintre cele doua parti a expirat in 2007, insa discutarea unui nou a fost imposibila, din cauza opozitiei manifestate pe rand de Polonia si Lituania.

Documentul se numeste deocamdata "Acord de parteneriat strategic", iar semnarea lui ar putea avea loc chiar peste un an, au declarat surse de la Kremlin, pentru presa rusa.

Charta care dezbina

"Acordul trebuie sa fie un document serios, un document-cadru care sa cuprinda principalele repere ale dezvoltarii relatiilor intre Moscova si Uniune pe minimum cinci ani, fara sa fie incarcat cu diverse detalii", cere Dmitri Medvedev, care participa pentru prima data la un – Rusia din postura de presedinte.

Cotidianul rus "Kommersant" explica faptul ca printre "detaliile" la care se refera Medvedev se numara si Charta Energetica Europeana.

Daca o semneaza, Rusia se obliga sa asigure securitatea energetica europeana, fiind exclusa oprirea unilaterala a aprovizionarii cu gaz a partenerilor europeni.

Pretentiile Moscovei la acest summit cuprind discutarea situatiei minoritatii ruse din tarile baltice. Europenii, in schimb, ar dori sa clarifice cu Moscova situatia conflictelor inghetate din spatiul postsovietic si in special conflictul diplomatic ruso- georgian .

Pesimism general

"Nu cred ca ar trebui sa ne asteptam la vreo mare realizare la acest summit, insa el ar putea marca un nou inceput", crede Serghei Karaganov, presedintele institutului Consiliul de Relatii Externe si Aparare, de la Mos­cova, citat de „Ria Novosti".

"Summiturile de acest tip nu produc decizii serioase, cel mult le inregistreaza", crede Dmitri Danilov , directorul adjunct al Departamentului European de Securitate al Academiei Ruse de Stiinte Europene.

"Cred ca abia summitul Rusia – UE, din iunie, va fi unul al maturitatii, pentru ca atunci ambele parti vor putea pune in discutie elementele pozitive si modul cum ele ar putea evolua", prevede Sandra Fernandes, analist la Centrul pentru Politici Publice Europene.

intre „tari"

Vladislav Surkov, adjunctul- sef al administratiei prezidentiale ruse, a avertizat asupra tentativelor de " divizare " a presedintelui rus, Dmitri Medvedev, si premierului Vladimir Putin. "O etapa foarte dificila de va avea loc in Rusia", a atentionat Surkov. Vladislav Surkov este considerat ideologul discret al Kremlinului, iar previziunile sale ar putea avea la baza dorinta lui Medvedev de a se distanta de fostul presedinte.

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea