Social

Emma Nicholson: Strategia Romaniei pentru copii marginalizati ar trebui implementata si in alte tari

Baronesa Emma Nicholson , membru al Parlamentului European, a declarat, luni, la Mures, ca membrii guvernului britanic ar fi incantati ca Stategia Nationala de Actiune Comunitara a Romaniei (SNAC) in ceea ce priveste incluziunea copiilor marginalizati si cu deficiente sa fie aplicata si acolo.

"Am discutat cu guvernul britanic, am avut o intalnire cu domnii Gordon Brown si Tariceanu pe tema ingrijirii copiilor cu deficiente si speram ca, incepand din septembrie, sa incepem un proiect pilot in Marea Britanie. Le-am explicat munca si in ce constau actiunile aici in Romania si au fost fascinati. Avem 60 de milioane de cetateni si avem cateva milioane care au emigrat recent in Marea Britanie din toata lumea. Cum parintii nu vorbesc engleza, este posibil ca micutii sa nu socializeze chiar deloc”, a declarat baronesa, citata de corespondentul NewsIn.

Emma Nicholson a precizat ca Bulgaria este pe lista neagra in ceea ce priveste copiii si doreste ca si aici sa implementeze modelul Romaniei. "Situatia copiiilor institutionalizati din Bulgaria este la fel de proasta ca a Romaniei in 1990. Asa ca promitem sa mergem acolo. Imi voi tine primul discurs acolo pe data de 28 iunie si sunt sigura ca, daca vom fi invitati sa-i ajutam, primul lucru va fi actiunea comunitara. Copiii din Bulgaria sunt intr-o situatie foarte, foarte rea”, a afirmat Emma Nicholson.

Actiunile comunitare din cadrul SNAC ofera oportunitati tuturor copiiilor, fie ca sunt cu dizabilitati , fie ca sunt marginalizati sau din scoli obisnuite. Actiunea comunitara este a inceput ca o metoda de a-i aduce pe copiii care erau defavorizati in mijlocul actiunii. "Acesta este unul din defectele noastre ca oameni, de a-i marginaliza pe ceilalti. Este o slabiciune umana impotriva careia trebuie sa luptam tot timpul. Cel mai bun cuvant pentru aceste metode este incluziunea. Trebuie sa invete de mici acest lucru. Astazi am vazut o mostra reprezentativa a celor 90.000 de copii romani care sunt implicati in astfel de actiuni”, a afirmat baronesa.  

In fiecare saptamana, acesti copii se intalnesc si se invata unii pe ceilalti prin metoda educatiei structurale, supravegheati de profesorii lor. Toti copiii sunt voluntari si, probabil, este cea mai mare miscare de copii voluntari din intreaga Europa. "Alte tari au preluat aceasta idee de la Romania si chiar ieri am fost in Moldova. Am avut un final plin de succes la sfarsitului primului an de actiune comunitara in Moldova. Dupa doar 12 luni, 7.500 de copii au fost implicati in acest program. Ca si azi, nu puteam spune care sunt cei exclusi, pentru ca toti erau inclusi. Ai nevoie de un prieten care sa spuna: hai sa facem asta impreuna si asta este inima programului SNAC" a spus Emma Nicholson.

Baronesa a mai adaugat ca programele merg bine si in Georgia si Armenia. "Domnul Muir John Potter a facut ca aceste programe sa mearga foarte bine in Georgia si Armenia, care nu sunt tari unde se poate implementa foarte usor. Le vom incepe si in Republica Ceha , unde copiilor cu dizabilitati li se acorda o ingrijire medicala fantastica, dar nu le acorda ingrijire sociala ca aici, nu au prieteni, nu ies afara si nu se bucura de tot ceea ce ati vazut astazi aici”, a explicat Emma Nicholson.  

Baroneasa Emma Nicholson a participat, luni, la Targu Mures, la concursul national de muzica si dans pentru elevi cu cerinte educative speciale, desfasurat in cadrul programului Strategia Nationala de Actiune Comunitara.

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea