Social

Elvetia extinde libera circulatie pentru romani si bulgari

Totusi, elvetienii vor putea invoca o clauza de salvgardare, in caz ca se vor simti invadati de cetateni din cele doua state. Principala temere – tiganii romani.

Nu numai ca pot circula liber prin Elvetia, dar, in cel mult sapte ani, romanii si bulgarii ar trebui sa aiba acces liber nerestrictionat pe piata muncii din aceasta tara. Aceasta este prevederea esentiala a unui protocol de extindere a acordului privind libera circulatie a persoanelor din noilor state comunitare, Romania si Bulgaria, semnat intre Uniunea Europeana si Elvetia, relateaza Rompres.

In principiu, documentul le recunoaste romanilor si bulgarilor aceeasi libertate de miscare in Elvetia precum a altor cetateni UE , insa Guvernul helvetic isi rezerva dreptul de a aplica restrictii pe piata muncii , asa cum fac si o parte din statele UE (Marea Britanie, Franta, Germania, Austria). Vestea buna este ca restrictiile nu pot depasi sapte ani din momentul intrarii in vigoare a protocolului amintit.

Cu alte cuvinte, desi Elvetia nu este membra a UE, si-a luat angajamentul sa nu tina in vigoare restrictiile impuse romanilor si bulgarilor mai mult de circa un an de la data cand vor expira barierele pe piata muncii impuse de unele state membre.

Totusi, documentul le permite elvetienilor sa aplice un fel de „clauza de salvgardare specifica”, in caz ca se vor simti vreodata amenintati de vreo „invazie” de romani sau bulgari. Intr-o asemenea situatie, Guvernul de la Berna va putea introduce „cote” care sa limiteze numarul de cetateni din cele doua tari pe care ii poate primi la munca in fiecare an.

Tiganii romani din Italia, „refugiati” in Elvetia?

Insa, marea temere a autoritatilor elvetiene nu se refera la cei care ar veni la munca, ci la un posibil aflux de tigani cu cetatenie romana care ar putea parasi Italia, data fiind situatia din ultimele luni de acolo. Ministrul federal pentru Jutitie si Politie, Eveline Widmer-Schlumpf, a incercat sa linisteasca temerile opiniei publice din tara sa pentru ziarul Le temps. „Elvetia urmareste indeaproape miscarile de populatie. In caz de aflux masiv, suntem pregatiti sa reactionam”, a spus oficialul elvetian.

Desi nu a precizat in ce ar consta „reactia”, dna Eveline Widmer-Schlumpf a explicat ca nu se pune problema ca Elvetia sa fie in situatia Italiei, unde „o parte dintre cetatenii romani traiesc in conditii precare in jurul marilor orase, aceasta concentrare fiind o sursa de probleme specifice.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea