Social

Elogiu libertatii

In penultima etapa a turneului sau european, George W. Bush s-a oprit pe 13 iunie la Paris, unde si-a intalnit omologul francez, in persoana dlui Nicolas Sarkozy.

Liderul american a tinut de asemenea un discurs la sediul Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE). De ce a fost ales acest loc? Pentru ca OCDE simbolizeaza solidaritatea marilor democratii occidentale regrupate in formula transatlantica dupa dezastrul celui de-Al II-lea Razboi Mondial.

Creata in 1961, pe linia Planului Marshall, OCDE numara acum 30 de state puternic industrializate (60% din PIB-ul global), dispune de un buget cifrat la 342,9 milioane de euro, angajeaza 2.500 de experti si publica anual 250 de titluri care influenteaza nemijlocit politicile economice ale guvernelor de pe intreaga planeta.

Ce a spus presedintele Bush la OCDE mi se pare important ca stafeta pentru viitorul ocupant al Casei Albe.

Pe de o parte, domnia sa a facut bilantul celor opt ani de mandat: tranzitia reusita a fostelor „natiuni captive “, de la Marea Baltica in Balcani, catre democratie si un real inceput de prosperitate. O noua era de cooperare intre SUA si UE, pe plan comercial, energetic, ecologic. Angajamentul G8 impotriva SIDA si a malariei in Africa. Convenirea unor standarde mai exigente in materie de protectie a cetatenilor, pe fondul generat dupa 11 septembrie.

Dl Bush a fixat, pe de alta parte, vectorul politicii externe americane in secolul XXI: democratizarea Orientului Mijlociu Extins. Citand Declaratia (franceza) privitoare la Drepturile Omului si Declaratia de Independenta a Statelor Unite, domnia sa a tinut sa reafirme universalitatea valorilor exprimate in cele doua documente fondatoare, cu urmarea ca lupta antiterorista ramane, inainte de orice, lupta impotriva conceptiilor care inspira extremismul islamic. Americanii si europenii au datoria de a continua impreuna aceasta batalie, folosind toate instrumentele diplomatice, financiare, legale si chiar militare de care dispun.

Evident, seful executivului american este un politician „sortant“, care-si amenajeaza deja posteritatea. Asa imi explic, bunaoara, discutabilul sau optimism cu privire la sansele de a formaliza un Acord de pace israelo-palestinian „pana la sfarsitul acestui an“.

Sau evaluarea pozitiva a situatiei din Irak (unde violentele au scazut, fara ca pacea civila sa fi revenit cu adevarat). Dl Bush priveste insa lucrurile pe termen lung.

Si oricate critici i s-au adus - acasa ori in restul lumii - subscriu la viziunea potrivit careia „raspandirea sperantei de libertate“ defineste „vocatia timpului nostru“. Dupa ce am trait 27 de ani sub comunism, cred la fel de tare in obligatia morala a lumii democratice de a sprijini disidentii, opozantii (sau macar bloggerii!) aflati dupa gratiile feluritelor dictaturi, indiferent de culoarea lor ideologica.

Nu am deloc impresia ca, evocandu-i la OCDE pe Ioan Paul al II-lea, Margaret Thatcher si Ronald Reagan, presedintele american face proba de anacronism. Daca ne amintim cat de sinistru arata Europa acum 60 de ani, putem admite ca darurile libertatii se adreseaza la fel de bine viitorului, tocmai pentru ca grosul umanitatii continua sa suporte hidoasele abuzuri ale tiraniei.
Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea