Social

#pagube #scoala #elevi

Elevii, buni de plata pentru orice dauna fara vinovat

Potrivit regulamentului Ministerului Educatiei, elevii sunt obligati sa plateasca pagube fara sa fie de vine, in cazul in care nu este gasit vinovatul.

Daunele materiale din scoli pentru care nu se poate identifica vinovatul devin " raspundere colectiva" conform normelor de ordine interioara a Ministerului. 

Elevii nevinovati din invatamantul pre-universitar pot fi astfel buni de plata pe baza unei masuri feudale. "In cazul in care vinovatul nu se cunoaste, raspunderea devine colectiva, revenind intregii clase", spune articolul 132, punctul 2 din Regulament.

"Nu este normala o astfel de reglementare. Este o norma neconstitutionala . In legislatia din Romania nu exista asa ceva, deoarece prezumtia de raspundere nu este compatibila cu prezumtia  de nevinovatie. Aceasta norma ar insemna o negare a justitiei", a explicat avocatul Gheorghita Mateut pentru Adevarul.

Juristii spun ca aceasta prevedere vine din epoca feudala, cand obstea sateasca trebuia sa plateasca o amenda in cazul in care infractorul vinovat de pagube nu era identificat.

Nici elevii, nici profesorii nu gasesc masura corecta. Reprezentantii Ministerului Educatiei au declarat ca vor analiza masura si regulamentul ar putea fi modicat.

 

Citeste si

Reforma lui Funeriu. Afla cum va functiona liceul cu trei clase

Universitatile fuzioneaza! Afla planurile pentru reforma Educatiei

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea