Social

Electoratul ticalosit

N-ai cu cine, bai, n-ai cu cine! Niste oraseni!
 
Vi s-a vorbit de sistemul ticalosit si voi ati luat-o de buna. Abia daca o treime v-ati prezentat la vot in marile orase. De data aceasta, taranii v-au luat-o inainte. Unii pentru ca la tara simti pe pielea ta ce importanta are primarul care-ti asfalteaza ulita sau iti repartizeaza faneata; altii pentru ca au fost pur si simplu mituiti; altii de rusine, ca p-orma merg la birt si-i intreba Gheo daca au votat; in fine, altii pentru ca, dupa biserica, n-aveau ce face.

Nu voi, insa. Voi sunteti oraseni. In ziua alegerilor ati fost filmati pe litoral sau la iarba verde , zambind fericiti in fumul gratarelor.

Intr-o zi atat de frumoasa le spuneati reporterilor la ce bun sa-ti pierzi vremea intr-o cabina de votare? Panseul imi aminteste de finalul cartii lui Hemingway , „Pentru cine bat clopotele?“. („De aceea nu fa niciodata intrebarea pentru cine bat clopotele. Pentru tine bat!“) Si acolo, eroul ranit constata, cu aceeasi seninatate dezarmanta: „E o zi frumoasa pentru a muri“.

Au venit apoi comentatorii, v-au mangaiat cu blandete parinteasca pe crestet si v-au gasit scuze. V-au spus ce inalti, frumosi si destepti sunteti pentru ca nu v-ati prezentat la vot - ca asta e o dovada vie a europenizarii voastre (recent, francezii erau ingrijorati ca participarea la locale a scazut pana la 60%!); ca vinovat e sistemul ticalosit care nu va ofera variante viabile; ca in multe orase mari invingatorul era dinainte cunoscut; ca absenteismul in sine e un vot de blam la adresa sistemului - si multe alte cuvinte frumos mestesugite „ce din coada au sa sune“.

Pana si dl Goe a avut parte de un tratament mai aspru cand i-a turnat domnului dulceata in sosoni: „Pai e mumos, mamicule, e mumos?“. Nu voi, insa. Voi sunteti oraseni - un electorat tanar, dinamic, cu studii superioare, plimbat - de bine, de rau - prin Europa, de voi depind viitorul tarii, ratingul televiziunilor, tirajul ziarelor si accesarile pe Internet, cum sa va atinga cineva fie si cu o floare? Cum sa va spuna cineva verde-n fata: „Sa va fie rusine!“. Cum sa va spuna cineva ca ati devenit un electorat „asistat“ aidoma copiilor pentru care de vina e intotdeauna profesorul?

Chiar credeti ca „ati servit o lectie sistemului ticalosit“? Pai sistemul tocmai pe asta se bazeaza! Pe indiferenta voastra! Vreti meditatori?
Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea