Social

Economia si politica Serbiei, controlate de mafia locala

Legaturi intre noile autoritati si liderii clanurilor mafiote. Presedintele pro-occidental Boris Tadici , amenintat cu moartea.

In prag de alegeri legislative anticipate si locale, Serbia se confrunta cu reminiscentele perioadei Milosevici, in special cu influenta tot mai mare a mafiei. Acest lucru contrasteaza puternic cu discursul liderilor de la Belgrad, care recent au semnat un acord cu Uniunea Europeana, care prevede alinierea Serbiei la standardele comunitare.

Astfel, in ciuda dezbaterilor care domina campania electorala privind recuperarea provinciei Kosovo si viitorul in UE al statului sarb, presa nationala aduce in discutie situatia economiei care, in ciuda promisiunilor electorale ale partidelor politice, ramane, in continuare, „ gaura neagra ” a tarii.

„Magnatii”, sefii mafiei locale, au fost singurii beneficiari ai „tranzitiei”. Ei au creat monopoluri care au condus la scaderea puterii de cumparare a cetatenilor, impiedicand formarea de noi locuri de munca necesare pentru relansarea economica a tarii, comenteaza publicatia sarba „Blic”.

Elitele vechi si-au sporit averile

Ca si in cazul oligarhilor rusi care s-au imbogatit dupa destramarea U.R.S.S., vechile elite sarbe au prosperat si ele dupa rasturnarea in 2000 a regimului lui Slobodan Milosevici.

Schimbarile survenite nu au adus o ruptura decisiva de monopolurile economice si financiare ale „banilor murdari”, noteaza Blic. Cei mai bogati beneficiari ai anturajului fostului presedinte iugoslav au continuat sa-si sporeasca averile cu rapiditate.

Acest lucru a fost posibil datorita intereselor financiare transpartinice, care unesc autoritatile cu fostii si noii „capi ai mafiei”, chiar daca aceasta situatie contrasteaza cu aspiratiile europene ale liderilor de la Belgrad.

Autoritatile nu au adoptat reglementarile legislative care interzic achizitionarea unor intreprinderi nationale cu bani murdari. De asemenea, nu exista mijloace pentru a impiedica crearea de monopoluri si nici sanctiuni financiare.

Astfel, concluzia este sumbra: economia Serbiei se afla deja in mare parte in mainile monopolurilor locale –„magnatii”, in timp ce „majoritatea resurselor naturale strategice si a activitatilor industriale vor deveni prada marilor capitaluri straine”, conchide sursa sus-citata.

Amenintari in stilul Cosa Nostra


Pe langa legaturile financiare dintre partidele politice sarbe si mafie, se pot remarca si colaborarile in vederea eliminarii politicienilor care sunt „incomozi”. Nationalistii si, mai ales, radicalii sarbi, sunt cunoscuti pentru implicarea in mai multe tentative de asasinare a unor procurori si politicieni, cu ajutorul serviciilor secrete si, uneori, cu cel al clanurilor mafiote.

Cel mai recent caz de l-a vizat pe seful de stat sarb, Boris Tadic, care a primit o scrisoare in care este calificat drept „tradator” al poporului si de aceea „trebuie sa primeasca ceea ce merita - un glont in cap”.

Scrisoarea ar fi fost trimisa din Chicago, potrivit Blic, dar informatiile arata ca aceasta a fost pusa la posta din Serbia.

Aceasta este doar una dintr-o serie de scrisori primite de presedintele sarb, care anunta asasinarea sa, numai ca, de aceasta data, amenintarea coincide cu declaratiile oponentilor politici ai lui Tadici- Vojislav Kostunita si Vojislav Seselj, care l-au calificat pe acesta drept „tradator al intereselor sarbesti”.

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea