Social

#eclipsa partiala # fenomen astronomic #eclipsa soare #eclipsa

Eclipsa partiala de Soare, vizibila si din Romania!

O eclipsa partiala de Soare, in timpul careia Luna va acoperi peste jumatate din discul Soarelui, va putea fi observata si din Romania, pe 20 martie, intre orele 10.48 - 13.04, acesta fiind singurul fenomen astronomic de acest tip din 2015 si din urmatorii cinci ani.

Eclipsa va fi vizibila din toata Romania, momentul sau de maxima intensitate urmand sa fie inregistrat la ora 11.56, a declarat, pentru Mediafax, cercetatorul Adrian Sonka, de la Observatorul Astronomic "Amiral Vasile Urseanu" din Bucuresti.

"O sa se vada din toata tara, iar cel mai bine in nord-vest si cel mai prost, in sud-estul extrem, dar nu o sa fie o mare diferenta, pentru ca diferenta de acoperire este de cateva procente. in principiu, pentru ca o sa fie o acoperire destul de mare, Luna o sa acopere peste jumatate din discul Soarelui, s-ar putea sa se observe si vizual asta, lumina din jurul sau va fi altfel, va fi diferita. Vom pierde jumatate din lumina Soarelui. La ora 11.56, cand este maximul, vom vedea o lumina diferita fata de in restul zilelor, cand este Soarele neeclipsat. Pentru toata tara, la ora asta va fi maximul, insa eclipsa va incepe la 10.48 si se termina la 13.04", a explicat Adrian Sonka.

Potrivit acestuia, in cazul in care cerul va fi acoperit de un plafon de nori compact, eclisa nu va putea fi vazuta. "Daca vor fi sparturi in nori, se va putea vedea", a explicat Sonka.

Sursa foto: sbs.com.au

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea