Social

Echipa completa la PNA

Ministrul Justitiei a definitivat lista cu propunerile pentru functiile de conducere vacante la PNA. Astazi, Consiliul Superior al Magistraturii are rolul de a lua in discutie cele cinci propuneri, urmind a-si da sau nu avizul.

Ioan Mircea Zarie este propus pentru functia de adjunct al sefului PNA, in locul lui Gheorghe Suhan, pensionat. Zarie este procurorul care a instrumentat cazul Bancorex. El vine de la Parchetul de pe linga Inalta Curte de Casatie si Justitie, unde, in perioada 1998-2001, a fost adjunct al procurorului general. In 1993, procurorul a organizat flagrantul, a efectuat urmarirea penala si l-a trimis in judecata , in stare de arest preventiv , pe directorul Intreprinderii de Industrializare a Laptelui Timisoara, pentru luare de mita, acesta fiind condamnat definitiv. A mai coordonat afacerea Portelanul, dosarul privind coruperea unor judecatori de catre avocata Lidia Peter si multe alte dosare.

Pentru al doilea post de adjunct, detinut anterior de Horia Miclescu, este propusa Carmen Gilca, din Iasi. Ea si-a inceput cariera ca procuror la Roman. Dupa citiva ani, s-a mutat la Iasi, in cadrul Parchetului de pe linga Curtea de Apel, unde a lucrat ca procuror de sedinta, pledind cauza Parchetului in instante. A participat la judecarea dosarelor privind fraudarea Banc Post Iasi, privatizarea Comcereal SA si Bucium SA, precum si mai multe dosare privind acte de coruptie savirsite de directori de regii si primari. In urma cu mai bine de un an a intrat in Serviciul Teritorial Iasi al PNA, unde a activat tot ca procuror de sedinta.

Demis de prefect

Procurorul mehedintean Irinel Paun este propus pentru conducerea celei mai importante sectii din PNA, cea de combatere a coruptiei, in locul lui Alexandru Chiciu. In 2002 a fost demis de Rodica Stanoiu din functia de sef al Parchetului de pe linga Tribunalul Mehedinti , la cererea prefectului PSD, Dan Trancota, pentru ca a refuzat sa participe, asa cum ii ceruse prefectul, la videoconferintele saptaminale ale premierului Adrian Nastase. In 2004 a fost delegat la Parchetul General, unde a solutionat dosarul FNI. Unele ziare l-au acuzat pe Irinel Paun ca l-a exclus nejustificat pe Sorin Ovidiu Vintu dintre inculpatii trimisi in judecata in acest dosar. CSM s-a autosesizat si a dispus verificari, inca nefinalizate. El l-a trimis in judecata pe Vintu in dosarul privind falimentarea BID. Judecatoria Sectorului 1 l-a condamnat pe Vintu la doi ani de inchisoare, insa Tribunalul Bucuresti a dispus rejudecarea.

Colegul de la Cluj

Pentru functia de Procuror sef al Sectiei de combatere a infractiunilor conexe infractiunilor de coruptie a fost propus Doru Florin Tulus, procuror din Cluj. Are doar 36 de ani si a terminat facultatea cu 9,69. Pina si avocatii, cei aflati de cealalta parte a barei, au cuvinte de lauda despre el. A lucrat in domeniul combaterii crimei organizate si terorismului si este specializat pe dosare economice. Colegii spun despre el ca este foarte meticulos: daca alti procurori prefera organizarea unui flagrant, Tulus prefera sa adune probe de orice alta natura. Sotia lui, judecatoarea Andreea Tulus, este presedinta Asociatiei Magistratilor din Cluj.

Romeo Balan vine de la Timisoara, unde detine functia de prim-procuror la Parchetul Militar. Este propus pentru functia de procuror militar sef al Sectiei de combatere a infractiunilor de coruptie savirsite de militari, in locul lui Ion Panaitescu. Ca procuror de sedinta, el a participat la judecarea dosarelor privind reprimarea evenimentelor revolutionare din Timisoara din decembrie 1989. A mai efectuat urmariri penale in cauze de coruptie, contrabanda, trafic cu autoturisme de lux.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea