Social

#gradinita obligatorie #ecaterina andronescu #gradinita

Ecaterina Andronescu: Gradinita va fi obligatorie de la varsta de 5 ani

Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, a anuntat ca doreste sa faca noi modificari in Educatie. Astfel, pana in 2020, se doreste implementarea gradinitei obligatorii de la varsta de 5 ani.

Una dintre acestea se refera la invatamantul obligatoriu, care ar putea sa inceapa de la varsta de cinci ani si sa se incheie in clasa a XII-a. Proiectul se afla azi pe ordinea de zi a Senatului, camera decizionala in aceasta privinta.

"Este acum la Senat o lege care stabileste obligativitatea ultimelor doua grupe de gradinita, grupa mijlocie si grupa mare, si ultimii doi ani de liceu, incepand din anul 2020. Anul acesta va trebui sa pregatim preluarea, la inceput de ciclu si la sfarsit de ciclu in invatamantul obligatoriu," a declarat Ecaterina Andronescu.

Iata cum ar arata invatamantul obligatoriu:

- pana in 2020 - grupa mare de la gradinta si clasele a XI-a si a XII-a - in total 14 ani;

- pana in 2023 - grupa mijlocie - in total 15 ani;

- pana in 2030 - grupa mica - 16 ani de invatamant obligatoriu.

Tari in care gradinita incepe de la 5 ani

In Europa, 13 tari prevad obligativitatea ca cei mici sa urmeze gradinita incepand cu varsta de 5 ani: Bulgaria, Cehia, Grecia, Cipru, Letonia, Malta, Olanda, Austria, Marea Britanie, Elvetia, Macedonia, Serbia, Turcia. Datele sunt furnizate pentru anul scolar 2017-2018, de catre Eurydice, retea coordonata de Agentia pentru Educatie a UE. In Luxemburg, invatamantul obligatoriu incepe la 4 ani, iar în Ungaria la 3 ani, conform datelor Comisiei Europene.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea