Social

#sport #jocuri olimpice

Dupa decembrie 1989, Romania se pregateste de o noua revolutie. In sport

Criza prin care trece sportul din tara noastra de ani de zile nu l-a lasat indiferent pe presedintele Comitetului Olimpic Sportiv Roman. Cu doar o luna inainte de debutul Jocurilor Olimpice de la Beijing, octavian morariu vrea sa ia masuri drastice. Mai precis, o adevarata revolutie!

Morariu doreste ca toate federatiile sa treaca sub controlul COSR , astfel incat perfomanta din sportul romanesc sa fie monitorizata doar de organismul pe care el insusi il conduce. Pentru mai multa stabilitate, evident.

Fara precedent, reforma ar urma sa fie pusa in aplicare dupa Olimpiada din China. „Am initiat acest proiect in anul 2004, cind inca eram presedintele ANS. L-am prezentat ulterior Comisiei de Sport de la Cotroceni, apoi Guvernului. Nu am primit nici un raspuns oficial. In ultimul an, toate eforturile noastre s-au concentrat pe Jocurile Olimpice de la Beijing. Acum lotul olimpic a fost definitivat, am asigurat sportivilor toata logistica necesara, ramine ca acestia sa ne implineasca asteptarile si sa cistige cit mai multe medalii. Eu nu pot sa nu ma gindesc insa la viitor, la Olimpiada de la Londra, din 2012”, a declarat Octavian Morariu pentru cotidianul Jurnalul National.

Presedintele Comitetului Olimpic Roman sustine ca revolutia trebuia facuta de mai mult timp , tinand cont de faptul ca doar asa sportul din tara noastra ar intra in rand cu lumea. Evident insa, a existat si exista problema finantarii.

„Ca sportul de inalta performanta sa se afle sub egida COSR. Ma intereseaza sa conduc federatiile, ca sa pot coordona performanta. In tot mai multe tari europene se intimpla asa. In prezent, legile care guverneaza sportul sufera prin lipsa de omogenitate. Avem nevoie de un pachet legislativ coerent, pentru sport in ansamblu, la realizarea caruia trebuie sa contribuie toate institutiile care au atributii in acest domeniu. Am identificat mai multe probleme pe care trebuie sa le imbunatatim. Una ar fi finantarea. Statul, prin guvern si administratia locala, trebuie sa finanteze sportul. Peste tot in lume, nu se face sport fara finantare de la buget. Statul a finantat pina acum federatiile prin MTS, apoi prin ANS. Acest sprijin trebuie sa continue si sa creasca, chiar daca federatiile vor fi controlate de COSR. Apoi, tot statul trebuie sa creeze pirghii pentru ca finantarea privata sa vina si dintr-o motivatie fiscala a societatilor comerciale. O alta problema ar fi stiinta sportului, capitol la care sintem mult in urma. Aici intra pregatirea profesionala a tehnicienilor, dar si medicina sau cercetarea sportiva. Avem nevoie de un Institut National al Sportului care, in mod normal, ar trebui sa fie realizat de ANS. Daca ei nu-l vor putea face, o sa-l facem noi, la Complexul de la Izvorani”, a mai spus boss-ul COSR.

Morariu incheie pe un ton optimist, precizand ca proiectul ar putea fi pus in aplicare chiar la sfarsitul anului viitor: „Daca ne apucam de treaba in toamna, sper ca pina la sfirsitul lui 2009 totul sa fie gata, ca sa avem cel putin doi ani de functionare inaintea Jocurilor Olimpice de la Londra”.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea