Social

#transfer pacienti in strainatate #transfer in strainatate #mari arsi #spitale

Dupa ani de zile Ministerul Sanatatii a aprobat mecanismul de transfer al marilor arsi in spitalele din strainatate

Sistemul medical din Romania nu permite tratarea pacientilor cu arsuri grave, denumiti si marii arsi, in spitalele din tara. Acest lucru s-a vazut clar in cazul Colectiv. Desi au trecut 5 ani de atunci, nu s-a schimat nimic. Ba mai mult, abia acum, dupa atatia ani, a fost aprobat mecanismul de transfer al pacientilor arsi in spitalele din afara.

 

Mecanismul de transfer a fost elaborat de medici si de supravietuitori ai incendiului din clubul Colectiv. La elaborarea lui s-a inceput sa se lucreze acum mai bine de 2 ani, in timpul mandatului de ministru al Sanatatii al Sorinei Pintea, iar proiectul de act normativ era aproape finalizat la momentul plecarii acesteia de la conducerea institutiei. In Romania se inregistreaza anual intre 600 si 800 de cazuri de mari arsi, cele mai multe din Europa, dar tara noastra nu are niciun centru performant specializat in tratarea marilor arsi, scrie hotnews.ro.

Tragedia de acum 5 ani din clubul Colectiv nu a facut decat sa atraga atentia tuturor asupra situatiei lor, dar problema este mult mai veche si nu pare ca se va rezolva in viitorul apropiat.

 Desi avem cel mai mare numar de mari arsi din Europa, Romania nu are niciun centru in care acestia sa poate fi trati. Ar urma, in schimb, sa se construiasca, cu finantare de la Banca Mondiala, 4 centre pentru mari arsi - doua in Bucuresti, unul la Timisoara si unul la Iasi. Despre constructia acestora se vorbeste inca din 2014, insa sunt doar pe hartie. Nu s-a realizat nimic si nu se stie cand se va realiza ceva. 

Desi tarziu, din fericire, a fost aprobat ordinul de transfer al marilor arsi in spitalele din strainatate, unde pot avea parte de ingrijirile necesare. Ordinul a fost aprobat de Nelu Tataru.

"Cele doua acte normative au ca scop reducerea semnificativa a timpilor de asteptare pentru transferul pacientilor cu arsuri grave in strainatate, in lipsa locurilor sau a capacitatilor de tratare in unitatile dedicate din tara sau daca evaluarea pacientului o impune. Am stabilit o procedura simplificata si clara, astfel incat atunci cand apare un caz nou, cea mai buna decizie sa fie luata rapid, in interesul pacientului. De asemenea, am decis ca decontarea contravalorii tratamentului pentru pacientii cu arsuri grave efectuat in unitatile sanitare din strainatate sa se realizeze de catre Ministerul Sanatatii in cadrul programului actiunilor prioritare. In acelasi timp, continuam demersurile pentru construirea sistemului propriu de tratament al marilor arsi. In luna august am obtinut autorizatia pentru construirea centrului din Timisoara si asteptam avizul Bancii Mondiale pentru demararea licitatiei in vederea executiei cladirii. Maine supunem aprobarii Guvernului, hotararea de guvern privind investitia de la Centrul de mari arsi pentru copii din cadrul Spitalului pentru Copii Grigore Alexandrescu realizata tot in cadrul proiectului semnat cu Banca Mondiala", afirma Nelu Tataru.

Transferul pacientilor cu arsuri grave in 24-48 de ore la spitale performante din strainatate este vital. Pana acum, soarta multora dintre marii arsi din Romania a fost la voia intamplarii. Iata cum se va realiza tranferul in cazul acestora:

  • Comisiile care vor analiza dosarul medical al pacientului si vor stabili necesitatea transferului pacientilor cu arsuri grave in strainatate se vor constitui la nivelul unitatilor sanitare care asigura managementul cazurilor cu arsuri grave, in termen de 10 zile de la publicarea in Monitorul Oficial al acestui Ordin.
  • Acestea vor aproba transferul numai pentru cazurile care intrunesc criteriile de internare in centrele pentru arsi conform prevederilor Anexei nr. 5 din Ordinul ministrului sanatatii nr. 476/2017, cu modificarile si completarile ulterioare. Evaluarea oportunitatii transferului se realizeaza cu respectarea prevederilor Anexei 8 din acelasi act normativ.
  • Comisiile vor fi formate din 3 membri: medicul curant al pacientului, un medic in specialitatea anestezie si terapie intensiva si un medic in specialitatea chirurgie plastica, estetica si microchirurgie reconstructiva sau chirurgie generala, dupa caz, desemnati in prealabil prin decizie a directorului medical al unitatii sanitare care asigura managementul cazurilor cu arsuri grave, tinand cont de graficul lunar al garzilor.
  • Aceste comisii se intrunesc in regim de urgenta la solicitarea medicului curant al pacientului, in maxim 2 ore de la primirea cazului, analizeaza dosarul medical al pacientului si, dupa caz, aproba transferul motivat.
  • Deciziile comisiilor se iau prin consens si se transmit Departamentului pentru Situatii de Urgenta din cadrul Ministerului Afacerilor Interne pentru realizarea transferului catre unitati specializate in strainatate.
  • Pentru acest demers, Ministerul Sanatatii si Ministerul Afacerilor Interne vor incheia un protocol de colaborare si coordonare.
  • In termen de 60 de zile de la intrarea in vigoare a noilor prevederi, Ministerul Sanatatii initiaza demersurile necesare pentru incheierea protocoalelor de colaborare cu unitati medicale din strainatate care asigura asistenta medicala bolnavilor cu arsuri.
  • De asemenea, Ordinul pentru modificarea si completarea Ordinul ministrului sanatatii nr. 1419/2017 privind aprobarea modului de administrare, finantare si implementare a actiunilor prioritare pentru tratamentul pacientilor cu arsuri prevede ca decontarile cheltuielilor sa se realizeze direct catre unitatile sanitare pe baza documentelor medicale si facturilor aferente serviciilor medicale de care a beneficiat pacientul din bugetul MS, in cadrul actiunilor prioritare AP-ARSURI, potrivit hotnews.ro.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea