Social

Dunarea a depasit 15.400 mc/s

Debitul Dunarii la intrarea in tara, masurat in sectiunea Bazias, a fost in crestere si a atins ieri valoarea de 15.400 mc/s, apropiindu-se de dublul mediei multianuale pentru luna aprilie.

Potrivit prognozei emise de Institutul National de Hidrologie si Gospodarirea Apelor, debitul la intrarea in tara va fi in crestere, dar si in sectorul situat in aval de Portile de Fier debitele vor fi in crestere.

Apele fluviului se vor situa peste cotele de inundatie la statiile hidrometrice: Gruia (700+179) in judetul Mehedinti, Calafat (600+222) si Bechet (600+205) - Dolj, Corabia (550+200) - Olt, Turnu Magurele (550+158) si Zimnicea (610+140) - Teleorman, Oltenita (630+100) si Calarasi (620+50) in judetul Calarasi, Cernavoda (600+64) si Harsova (610+90) in judetul Constanta, Braila (610+46) si Galati (600+16).

In toate judetele riverane marelui fluviu, lucratorii din Sistemul de Gospodarire a Apelor sunt mobilizati pentru monitorizarea si intarirea lucrarilor hidrotehnice de aparare impotriva inundatiilor.

Timis: istoria se repeta

Scenariul apocaliptic al inundatiilor din primavara trecuta din Banat se repeta exact la fel si in acest an, insa cu o saptamana mai devreme. Peste 60 de persoane au fost evacuate in noaptea de miercuri spre joi din localitatile timisene Gataia, Sculea si Semlacu Mare dupa deversarea raului Barzava.

Sute de hectare de teren au fost inundate iar apele au intrat in casele oamenilor la Semlac.
Alte 140 de gospodarii au fost afectate in orasul Gataia, Rachita si Manastiur.

De asemenea, raurile Timis, Barzava si Bega au depasit cotele de alarmare iar digurile fac fata cu greu apelor dupa ploile din perioada 11-13 aprilie. In localitatea Rovinita Barzava a spart digul in patru locuri.

Autoritatile nu au fost luate prin surprindere si s-au mobilizat imediat. Astfel, in noaptea de miercuri spre joi la Gataia au fost trimisi 5.000 de saci de nisip iar 20 de militari au incercat sa consolideze digul pe Barzava si au evacuat familiile aflate in calea apelor. "In localitatea Folea au fost salvate doua persoane surprinse de apa de catre o echipa de interventie dotata cu o barca pneumatica", a afirmat seful Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta "Banat", colonelul Mihai Benga.

Mehedinti: 20 de localitati afectate

Impresionanta cantitate de apa adusa de viitura mentine de cateva zile starea de alerta in asezarile dunarene din amonte de barajele de pe fluviu, dar si din aval de localitatea mehedinteana Gogosu, unde pagubele produse de inundatii se tot aduna.

Situatia a devenit si mai critica in cursul noptii de miercuri spre joi, cand s-au inregistrat debite record ale Dunarii in ultima jumatate de secol, in sectorul fluviului cuprins intre Ostrovu Mare si Bazias.

Joi dimineata, la intrarea in tara debitul fluviului era de 15.200 metri cubi pe secunda, la Portile de Fier l de 15.160 mc/sec. si la Ostrovu Mare de 15.050 mc/sec., valori care - potrivit hidrologilor - sunt in continua crestere, cu influente nedorite asupra marimii pierderilor provocate de revarsarea apelor in aval de hidrocentrala Portile de Fier ll.

Bilantul cuprinde cinci familii evacuate, 61 de gospodarii si anexe gospodaresti inundate, patru obiective social-economice, alte 2500 hectare de teren arabil, pasuni si fanete, 550 ha paduri, 70 de fantani colmatate, ruperea unui dig de pamant in satul Brosteni pe o lungime de 230 m de apele paraului Pesteana, dar au mai fost distruse trei drumuri judetene si alte noua drumuri comunale, fiind afectate 20 de localitati.

Hunedoara: ploi torentiale de doua zile

Peste 21 de localitati din judetul Hunedoara au fost acoperite de ape in urma ploilor torentiale din ultimele 48 de ore. Cateva sute de gospodarii au fost inundate si hectare intregi de culturi distruse de ape. Cea mai grava situatie a fost inregistrata la Cristur, unde 90 de gospodarii au fost inundate in noaptea de miercuri spre joi.

Dupa ploile torentiale de miercuri seara, apa de pe versantii din apropierea satului Cristur s-a adunat la baza dealului si a intrat in mai multe curti si case. In mod normal apa ar fi trebuit preluata de canalul colector, insa acesta era infundat pe o portiune.

Caras-Severin: jumatate de sat, sub ape

Pe DN 67, pe raza orasului Baile Herculane, se circula ieri pe un singur fir din cauza alunecarilor de teren, in timp ce drumarii actionau pentru degajarea carosabilului. Drumul National 57 A, care merge in paralel cu Dunarea, are rambleul afectat de apa, al carei nivel ajunsese la 70 centimetri de marginea carosabilului.

Cea mai grea situatie este inregistrata in localitatea Ghertenis, unde jumatate din sat este sub ape. Intre Berzovia si Maureni, DN 58 B este inchis, iar circulatia a fost deviata. Ca sa ajungi de la Ghertenis la Maureni, drum care altadata se intindea pe 8 kilometri, acum este nevoie de un ocol de 152 km.

Drama locuitorilor s-a produs in noaptea de miercuri spre joi, cand apele au rupt 30 metri din digul de protectie de pe paraul Fizes si au deversat in localitate. Dupa ce apa le-a intrat in case, a trebuit ca 100 de oameni sa fie evacuati. Majoritatea celor afectati acum au mai trecut prin aceeasi situatie anul trecut, la inundatiile din primavara.

In unele locuri din sat apa are doar 30 centimetri, iar in altele trece de doi metri. Un ponton cu o lungime de 50 metri, pus la dispozitie de armata, le va permite totusi masinilor sa aiba acces in Ghertenis pentru repararea digului rupt.

Drumul national spre Bazias, in pericol de blocare

Clisura Dunarii traieste inca sub teroarea Dunarii. De marti pana ieri dimineata nivelul fluviului a crescut cu 37 centimetri. Toate localitatile de pe malul Dunarii, de la Bazias pana la Liubcova, sunt afectate de apele care au depasit cu doi metri cota de inundatie. Terenurile aflate pe malul fluviului sunt inundate in proportie de aproape 100 la suta.
In comuna Pojejena, ieri la pranz se declarase alarma: un taluz de pamant din dreptul localitatii ameninta sa se prabuseasca din cauza presiunii, caz in care apele Dunarii riscau sa blocheze drumul national spre Bazias.

Guvernul da semnale linistitoare

Simularile facute pana in momentul de fata arata ca nu exista riscul deversarii Dunarii, a declarat purtatorul de cuvant al Guvernului, Oana Marinescu, dupa intalnirea Comitetului National Pentru Situatii de Urgenta.

Premierul Tariceanu a convocat Comitetul National pentru Situatii de Urgenta in urma informatiilor potrivit carora debitele Dunarii sunt inca in crestere. Reprezentantul Administratiei Nationale de Meteorologie si Hidrologie a anuntat ca debitul Dunarii a ajuns in momentul de fata la 15.000 metri cubi pe secunda si se prognozeaza in continuare o crestere.

Echipe mixte de specialisti de la Administratia Nationala de Imbunatatiri Funciare (ANIF) si Administratia Nationala Apele Romane (ANAR) vor survola permanent Dunarea pentru a identifica zonele in care este necesara interventia in cazul in care vor exista infiltratii in diguri, a declarat purtatorul de cuvant al Guvernului.

Evacuari de case cu ajutorul armatei

Comitetul National Pentru Situatii de Urgenta a mai stabilit continuarea evacuarii caselor fara autorizatie de constructie din zonele inundabile. Ministerul Apararii Nationale a informat Guvernul ca armata este pregatita pentru o eventuala interventie, daca va fi nevoie.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea