Social

Dumnezeu a rupt baierele cerului peste Romania

Oamenii stau si asteapta la marginea drumului. Cu ochii inrositi de nesomn si de suparare. Se uita spre ulitele inundate unde casele plutesc pe apa. Casele lor. Noaptea au petrecut-o pe unde au putut. Pe la vecini ori rude ale caror case au mai ramas in picioare dupa viitura. Au mancat din mila altora si poarta haine de imprumut. Isi amintesc cu groaza de ziua de ieri. ,Pe la patru dup-amiaza, dupa ce a plouat toata ziua de nu se mai oprea, a venit apa pe ulita in jos din doua locuri", povesteste Daniela. ,A venit cu pietre mari. Noi eram la mijloc", adauga femeia de 35 de ani. ,Ia, uite, cum pluteste asfaltu''. Baiatul Danielei arata cu degetul spre ulita. ,Au venit scafandrii de ne-au scos cu franghii din casa", povesteste femeia. A lasat in casa tot ce avea, mobila, haine si acte. Daniela isi aminteste ca si anul trecut Tuzla a fost inundata de la ploi. ,Da n-a fost asa, sa balteasca apa doua zile". O femeie plange in poarta casei. Faptul ca afara ploua in continuare nu-i da liniste. ,Eram in gradina. Culegeam niste nuci cand am auzit o bubuitura si deodata a venit o viitura", povesteste ea. Din casa ei n-a mai ramas mai nimic. Oamenii din Tuzla spun ca de vina sunt autoritatiile pentru ca nu au ,aruncat apa adunata si de la localitatile vecine" ,ca sa faca economie". Tot localnicii spun ca inundatiile din ultimii ani au loc pentru ca a fost inaltata soseaua, iar casele au ramas intr-o groapa unde se aduna toata apa de la ploi. ,Primarul nostru, de fapt e ca si cum nici nu ar fi", spun localnicii. ,Are 73 de ani, e bolnav, dar s-a incapatanat sa ajunga din nou primar. A doua oara". Un excavator se chinuieste sa adune pietrele aduse de ape si imprastiate pe sosea. Pompierii veniti cu o singura pompa se plang ca apa este prea mica ca sa poata fi absorbita eficient. Un batran geme la balconul unei case mai rasarite. Nu poate iesi din casa pentru ca tot parterul e inundat. ,Nu a venit nimeni sa ne ajute", spune batranul. Are saptezeci de ani. ,Am stat 21 de ani in Franta si am venit sa mor acasa. Dar nu inecat", spune el. Am crezut ca s-a mai schimbat ceva. Scoate un banner, pe care scrie ,de vanzare". Il atarna de balcon. Gradini distruse, animale moarte si porumb si grau adunat prin hambare bun de aruncat. Oamenilor le este frica sa intre in case. Peretii sunt crapati, iar acoperisul sta sa cada. Asteapta la marginea drumului sa vina cineva, cineva sa-i ajute. La Tuzla au murit joi doi oameni. A cazut casa peste ei.
Marea s-a unit cu lacul
Costinesti, marea e plina de namol si gunoaie. Satenii merg spre faleza sa vada ce n-au crezut vreodata ca se va intampla. Din obeliscul din statiune nu se mai vad decat niste placi albe ingropate in namol. Locul unde era debarcaderul il recunosti dupa prora unei barci scufundate in pamant. ,Puhoiu a distrus si barcile si hidrobicicletele, tot ce era la mal". Apa care a venit cu putere rupand sinele de cale ferata a dezgolit tevile de scurgere a apei menajere, acoperite odata de asfalt. Acum totul se varsa direct in mare. ,Care-i apa, care-i lacu' , care-i marea", se minuneaza un barbat. Fasia de pamant, vreo treizeci de metri spun oamenii, care despartea ghiolul de mare, a fost mancata cu totul de viitura. Un localnic sta, se uita si nu-i vine sa-si creada ochilor. Batranii ziceau ca asa ar fi fost acum doua mii de ani, cand lacul de aici inca nu exista. Viitura a venit la Costinesti in trei valuri: la unu, la doua si apoi din nou la cinci. ,Era apa sus pana la streasina ", se vaieta o femeie. ,A luat porumbu' sI lemnele pentru iarna sunt duse in mare". Pe faleza, pe care acum cateva saptamani mai erau turisti acum e plina de carpete, sticle si bucati din peretii caselor. Hotelurile din statiune, acum cu lacatul la usa au ramas intregi. Patronii sunt optimisti ca statiunea va arata la vara ca noua, cand vin turistii. Ceva mai ingrijorati sunt agentii imobiliari. Un angajat al unei firme imobiliare dezlipeste de pe geamurile sediului afisele cu oferte de vanzare si cumparare de terenuri la malul marii. La morga Politiei din Costinesti se aduc cadavrele oamenilor inecati in satul Schitu de langa Costinesti. Namol si sange. Corpuri umflate de atata stat in apa. Apa care se mai scurge din hainele lor. Imagini de cosmar. Rude care isi plang mortii. Patru pana acum. Oaenii din sat cred ca sunt mai multi. Cine-i stie pe toti, poate sunt si turisti printre ei. Trei localnici sunt dati disparuti. Femeile aduna conserve, porumb si haine de prin namolul din curti. Barbatii strang pasarile moarte din mijlocul strazii. Copiii o ajuta la scoaterea apei din case.

Capitala, amenintata de propriile lacuri
Puhoaiele de ape revarsate saptamana aceasta au sporit debitele raurilor care alimenteaza salba de lacuri a Capitalei, de la 2 metri cubi pe secunda la 20, astfel ca nivelul multora dintre ele a crescut peste cota de atentie, amenintand sa inunde cartiere intregi, cum ar fi Straulesti, Colentina-Plumbuita, Baneasa, Primaverii sau Crangasi. Toata noaptea de ieri, sute de oameni au carat saci de nisip pe malul lacului Plumbuita. Oamenilor le e tare frica sa nu fie luati pe sus de ape: ,N-am inchis un ochi de doua zile, marturiseste Florica Ion. Am muncit pe rupte la dig. Aici sunt 80 de case in pericol. Daca vine Colentina peste noi ne ineaca. Sa speram ca n-o sa fie asa!". Si nivelul apei din Lacul Morii a crescut cu un metru, iar unii locuitori ai cartierului Crangasi deja au intrat in panica: ,Eu stau chiar in apropiere, la etajul doi, in blocul din dreapta lacului, spune Ionut Petrescu. Daca se rupe barajul, vom fi maturati de tone de apa. O sa fie un fel de tsunami. Or sa dispara Crangasiul, Grantul si Giulestiul, va spun eu!". Nervii locuitorilor din Giulesti-Sarbi sunt intinsi la maximum. Unii se plang ca au asteptat doua zile pana sa vina prima masina de pompieri ca sa le scoata apa din casa. Altii, poate mai gospodari, sar cu gura, acuzandu-i ca sunt puturosi: ,Da' ce astepti, Maricico, sa vina pompieru' ca sa-ti scoata apa din sufragerie? Tu, cu alde tac-tu, ce stati cu mainile in san ca neste domnisoare? Puneti osu' la treaba, vreti sa vina Basescu sa va curete curtea?". De aici pana la scandal e un pas, dar incepe sa ploua mai tare si oamenii se iau cu alte treburi pentru ca refuleaza haznalele. Mirosul devine insuportabil, ficatul se chirceste, iar stomacul ti se intoarce pe dos. In zona nu exista canalizare. Toate astea se petrec nu intr-un catun uitat de lume, ci chiar in Capitala Romaniei, pe Calea Giulesti. Intre timp, spre disperarea tuturor, s-a umflat si lacul Herastrau , fiind necesara deschiderea stavilarelor pentru a da drumul apei. A crescut debitul pe lacul Floreasca. Chiar inofensivul lac Cismigiu si-a iesit din minti si din matca, aliindu-se parca ploii vrajmase.

Copos a dus excavatoare in Arges
Drama locuitorilor comunei argesene Micesti nu a ramas fara ecou. George Copos a venit in ajutorul acestora intr-o dubla calitate: de vicepremier al guvernului si de senator de Arges. Demnitarul, insotit de primarul comunei si de presedintele consiliului judetean, a vizitat, ieri, sinistratii si, pe langa un ajutor financiar de 100 milioane lei vechi, a trimis in zona mai multe excavatoare, basculante si tractoare care vor ajuta satenii la indepartarea malului adus de paraul Miceasca prin casele si curtile lor. De asemenea, s-a inceput repararea drumului distrus pentru a se reface legatura cu cele 4 sate izolate in urma viiturilor produse luni si marti. ,Asa ar trebui sa actioneze toti parlamentarii, nu sa stea si sa asiste la certuri inutile si interminabile sub cupola parlamentului", a spus George Copos.

Danut Culetu, prefectul Constantei:
In istoria Costinestiului n-au mai fost astfel de pagube

Inundatiile care au potopit sudul litoralului au lasat in urma familii indoliate, case distruse, localitati intregi devastate.
- Care sunt, domnule prefect, primele evaluari si, desigur, masurile ce se impun?
- La Costinesti sunt cele mai mari pagube inregistrate vreodata in istoria acestei statiuni. Calea ferata, pe o distanta de 3 km, este afectata si, probabil, pentru multe saptamani de aici incolo, drumul feroviar intre Constanta si Mangalia va fi intrerupt. Infrastructura, mai ales in zona plajelor, este aproape distrusa, ca sa nu mai spunem ca 20 de case sunt in intregime la pamant si vreo 50 grav avariate. In locul a 800 metri e drum se casca acum doar gropi pline de mizeria adusa de puhoaiele dezlantuite. Viitura a fost aici cumplita: au cazut cam 160-170 litri pe metru patrat. Ceea ce a facut ca dezastrul sa fie insa si mai teribil este faptul ca aici au murit oameni. Un bilant provizoriu arata ca este vorba de trei morti si doi disparuti. Sigur, incet, incet, incercam sa intram in normal. Dar este nevoie de un efort substantial. Va trebui ca, odata cu evaluarea pagubelor, sa solicitam si sprijin de la guvern pentru refacerea vietii si caselor oamenilor. Casele daramate de ape au fost, in general, ale unor tineri care locuiesc cu parintii in acest moment. Cum spuneam, noi vom face propuneri pentru refacerea lor cu sprijin guvernamental si sunt convins ca si in plan local se vor gasi oameni care sa sprijine acest efort umanitar. Am trimis aici si paine, si apa minerala, alimentarea cu apa fiind, de asemenea, grav afectata. Avem promisiuni ca, in scurt timp, sa se dea drumul la fantani. A fost rezolvata in schimb alimentarea cu energie electrica, desi au fost probleme mari cu stalpii si reteaua... Si la Tuzla este o situatie delicata.
Nivelul apei nu poate scadea, daca nu se va trece la deversare in Lacul Techirghiol. Pentru asta avem insa nevoie de aprobarea Ministerului Mediului, fiind vorba de o zona protejata si de posibila afectare a salinitatii acestui lac unic. Dar eu voi semna aceasta hartie, fiindca alta solutie nu exista. Cu orice pompa, oricat de mare, ar fi nevoie de cel putin 25 de zile pentru ca nivelul apei sa scada si de o luna de zile pentru ca cele 50 de familii afectate direct sa se poata intoarce la casele lor.
- La cat se ridica pagubele, la nivel de judet?
- In restul judetului exista situatii mult mai putin dramatice decat cele de la Costinesti si Tuzla. Acesta este si motivul pentru care noi ne concentram acum pe aceste doua localitati. Iar, la Costinesti, de pilda, pagubele nu pot fi evaluate in acest moment. Oricum, sunt de sute de milioane, daca nu cumva, chiar de 100 miliarde de lei. Si, cata vreme exista omenie, exista si speranta.

Sudul ravasit
Puhoaiele trimise de Dumnezeu peste capetele romanilor par a fi fara sfarsit. Ialomita si Dambovita au iesit din matca lor de rauri cuminti, navalind spre casele oamenilor. Alte doua firicele de apa de a caror existenta nu stiau decat satenii, Albita si Sarata, s-au involburat deodata si au rupt de lume comuna Barbulesti. Aici, peste 1.500 de oameni sunt surprinsi de ape in casele lor, iar aproximativ 400 au fost evacuati de autoritati si adapostiti in scoala din comuna. Politia si armata au carat cu patru barci pneumatice alimente si apa minerala pentru sufletele izolate de apa.
Stare de alerta in Ilfov
Autoritatile au instituit stare de alerta in 15 localitati din judetul Ilfov: Buftea, Chitila, Mogosoaia , Dragomiresti Vale, Ciorogarla, Domnesti, Clinceni, Cornetu, Bragadiru, Magurele, Daras, Jilava, 1 Decembrie, Copaceni si Vidra, a spus, ieri, la sediul guvernului, secretarul de stat Anghel Andreescu, dupa intrunirea Comitetului de urgenta. Situatia cea mai grava se inregistreaza in comunele Buftea si Mogosoaia, unde acumulaile de apa facute pe cursul raului Colentina tind sa se reverse. Andreescu a tinut sa precizeze ca, prin instituirea starii de alerta, fortele de ordine pot recurge la evacuari fortate ale celor care nu vor sa-si paraseasca gospodariile. ,Din nefericire, atunci cand am vrut sa luam oamenii din casele aflate in zonele periculoase unii s-au ascuns de noi. Am gasit persoane pitite si pe sub pat", a mai spus secretarul de stat.
Saracii BucureStiului nu mai au nici o speranTa
Este bine stiut ca in sectorul 5 al Capitalei traiesc cei mai multi oameni nevoiasi. O mare parte dintre acestia locuiesc in perimetru cuprins intre Sos. Alexandriei si Sos. Magurele. Din cauza ploilor abundente, apa stransa pe camp a inundat o zona joasa a acestui cartier al saracilor. ,S-a ales praful de casa mea", plange ca un copil nea Ion, un batran de 63 de ani, care sta pe strada Dragova. Vecinii sai il calmeaza cu greu. ,De trei zile sunte inundati si nimeni nu a venit sa ne intrebe ce facem. Pe Vanghelie nici nu l-am vazut la fata. E vai de mama noastra, nici apa de baut nu mai avem", spune nea Stelica, un pensionar cu doar 1.350.000 de lei pe luna. In afara a peste 20 de case inundate din sectorul 5, o alta problema a Bucurestiului ar putea sa devina salba de lacuri care traverseza orasul. Cu toate acestea, directorul Apelor Romane, Madalin Mihailovic, tine sa ne linisteasca: ,Nu exista nici o problema pentru siguranta locuitorilor Capitalei. Sunt intr-adevar debite foarte mari, viteza apei este mare, dar oamenii nu trebuie sa fie speriati intrucat, in jurul Capitalei, sunt 15 lacuri prin care doar se tranziteaza apa". Ploile din ultimele zile au inregistrat debite istorice in Capitala, a mai spus Mihailovici, in 72 de ore cazand peste 180 de litri/mp, in conditiile in care media precipitatiilor in septembrie este de 40 de litri/mp.
Prognoza este la fel de sumbra Si pentru astazi
Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) a informat autoritatile ca vor continua sa cada ploi insemnate cantitativ pana astazi, la ora 21. In Dobrogea si Muntenia (judetele Ialomita, Calarasi, Braila, Buzau, Prahova) va ploua abundent. Cantitatile de apa vor depasi local 40 l/mp si izolat 60 l/mp in intervale de 6-8 ore. Centrul Operativ pentru Situatii de Urgenta din cadrul Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor a trimis, ieri, o avertizare meteorologica catre prefecturile judetelor Braila, Buzau, Calarasi, Constanta, Ialomita, Prahova si Tulcea, prin care se atrage atentia ca pot urma si avertizari de fenomene meteorologice periculoase imediate, cu anticipatie de pana la 3 ore.

Peste 40 de litri pe metru patrat, in sudul tarii
Pana in acesta seara vor continua sa cada ploi insemnate cantitativ, in Dobrogea si in estul si nordul Munteniei, in judetele Ialomita, Calarasi, Braila, Buzau si Prahova, avertizeaza Administratia Nationala de Meteorologie. Cantitatile de apa vor depasi local 40 de litri pe metrul patrat si, izolat, 60 de litri pe metrul patrat in intervale de 6 pana la 8 ore.

Mii de pasari si 110 animale ucise, de ape in trei zile
In doar trei zile de inundatii (20-22 septembrie), apele au ucis 3.120 pasari, 62 porci, sapte bovine, un cal, 20 familii de albine si 52 ovine. Judetele afectate sunt Arges, Dambovita, Dolj si Ilfov. Pentru a evita aparitia unor probleme de sanatate publica, autoritatile din zonele inundate au ars si ingropat animalele moarte, iar medicii veterinari au vaccinat animalele din zonele inundate.

Dambovita este in siguranta
Amenajarea complexa a raului Dambovita in Bucuresti a functionat in aceste zile la parametrii proiectati si in conditii de siguranta, afirma reprezentantii Administratiei Nationale ,Apele Romane". Amenajarea raului este compusa din acumularea Lacul Morii si din caseta de colectare a apelor pluviale si menajere. Caseta de ape uzate a asigurat preluarea si tranzitarea acestor ape pana la Glina, fara a se produce incidente.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea