Social

Dumitru Tepeneag a primit Premiul Uniunii Latine

Scriitorul roman Dumitru Tepeneag, stabilit in Franta dupa 1975, a primit Premiul Uniunii Latine pentru Literaturi Romanice, miercuri, la Roma, de la un juriu de scriitori, care precizeaza ca a facut abstractie de evenimentele recente din Italia legate de imigrantii romani, relateaza AFP.

Premiul Uniunii Latine pentru Literaturi Romanice, aflat la cea de-a XVIII-a editie, i-a revenit anul acesta romanului Dumitru Tepeneag, fondator, alaturi de Leonid Dimov, al Grupului Oniric din literatura romana de la sfarsitul anilor '60.

Juriul de scriitori, care i-a acordat dinstinctia, din care a facut parte si Gabriela Adamesteanu, a precizat in comunicatul sau ca a "facut abstractie de evenimentele recente" din Italia, unde imigrantii romani sunt acuzati de noul guvern de dreapta ca se constitui intr-un factor de insecuritate. Juriul a apreciat "excelenta calitate artistica" a operei lui Tepeneag si "angjamentul sau in apararea formelor literare si libertatii de expresie" si a citat trilogia sa, care cuprinde titlurile: "Hotel Europa", "Ponts des arts" si "Maramures", aparut la sfarsitul anilor '90. Povestea si personajele acestor romane ar parea insa direct inspirate din situatia romanilor in Italia, precizeaza juriul.

Prezidat de Vincenzo Consolo (Italia), juriul i-a avut ca membrii pe romanca Gabriela Adamesteanu, Jose Eduardo Agualusa (Angola), Santiago Gamboa (Columbia), Lídia Jorge (Portugalia), Joan Francesc Mira (scriitor de limba catalana, din Spania), Tierno Monenembo ( Guineea ), Jean-Noël Pancrazi (Franta) si Fanny Rubio (Spania).

De asemenea, juriul a mai semnalat si faptul ca, in deliberarea finala pentru acordarea premiului, a avut-o in vedere si pe scriitoarea spaniola Ana María Matute.

Valoarea premiului este de 12.000 de euro, suma din care jumatate ii revine laureatului, iar cealalta jumatate este destinata acoperirii cheltuielilor de traducere si de publicare a unei lucrari de fictiune a castigatorului in alta limba latina decat cea in care a fost scrisa.

Dumitru Tepeneag s-a nascut pe 14 februarie 1937 la Bucuresti. In 1966, alaturi de Leonid Dimov, Vintila Ivanceanu, Virgil Mazilescu, Daniel Turcea, Iulian Neacsu, Emil Brumaru, Sorin Titel, Florin Gabrea si Virgil Tanase pune bazele unui curent literar nou, onirismul estetic. In acelasi an, Dumitru Tepeneag debuteaza ca scriitor, cu volumul "Exercitii".

Aflat la Paris cu o bursa, scriitorul critica cenzura instaurata de Ceausescu prin Tezele din iulie 1971. Din anul 1975, cand i se retrage cetatenia romana, se stabileste la Paris, unde publica romanele "Les noces necessaires" ("Nuntile necesare"), "Le mot sablier/Cuvantul nisiparnita" - roman bilingv, " Roman de gare " ("Roman de citit in tren"), "Pigeon vole" ("Porumbelul zboara"). Totodata devine initiator al al revistei "Cahiers de l'Est" si al Ligii drepturilor omului in Romania.

Dupa 1989 si-a reluat activitatea literara si in limba romana, publicand eseuri ("Reintoarcerea fiului la sanul mamei ratacite"), memorialistica ("Un roman la Paris") si roman ("Hotel Europa"). In aceasta perioada ii sunt traduse si romanele scrise in limba franceza . Scriitorul face naveta intre Paris si Bucuresti si publica alternativ in romana si franceza.

Dumitru Tepeneag este si unul dintre cei mai imporanti traducatori de limba franceza. A tradus romancieri ca Alain Robbe-Grillet, Pinget, eseisti ca Albert Beguin, filozofi ca Jacques Derrida sau Alexandre Kojeve. Din romana in franceza a tradus mai multi poeti printre care Leonid Dimov, Daniel Turcea, Ion Muresan, Marta Petreu, Emil Brumaru, Mircea Ivanescu si altii.

Uniunea Latina este o organizatie internationala fondata in 1954 prin Conventia de la Madrid cu scopul de a pune in valoare si a difuza mostenirea culturala si identitatea lumii latine. Organizatia, care dezvolta activitati in domeniul promovarii culturii latine, predarii limbilor latine, schimburilor interculturale si lingvisticii, reuneste 37 de state membre si este prezenta pe patru continente.  

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea