Social

# duminica tomii traditii #duminica tomii

Duminica Tomii, traditii si obiceiuri. Ce este bine sa faci

In a doua duminica dupa Paste, se praznuieste Sfantul Apostol Toma, zi numita si Duminica Tomii. Aceasta zi este una plina de semnificatii, traditii si obiceiuri.

In Banat, femeile dau pomeni pe ape curate, curgatoare, pentru slobozirea sufletelor raposatilor. Batranele caselor inrosesc ouale in ajunul sarbatorii, iar copiii aduna ramuri fragede de alun sau de salcie, din care impletesc mici cosulete.

Duminica dimineata, dupa slujba Utreniei, ouale si colacii vor fi sfintiti de preoti. Apoi se vor cauta irugi, cursuri curate de ape curgatoare. Aici, oul, colacul si o lumanare aprinsa sunt asezate in fiecare cosulet impletit si se da drumul pe apa pentru a ajunge la sufletele mortilor. Oamenii cred ca prin aceste ofrande sufletele mortilor vor fi eliberate de o parte din pacatele grele si vor putea umbla in locurile in care doresc. Dupa Sfanta Liturghie, preotii ortodocsi vor merge in cimitire si vor face slujbe pentru cei plecati in ''lumea blajinilor'', sfintind mormintele si pomenile aduse de familiile celor ce-si dorm somnul de veci.

Se sarbatoreste Pastele Blajinilor

In credinta populara, in lunea dupa Duminica Tomii se sarbatoreste Pastele Blajinilor. in folclor, Blajinii mai sunt cunoscuti si sub numele de rohmani. Pastele blajinilor este o sarbatoare populara care nu are o randuiala specifica in tipicul bisericesc. in credinta ortodoxa, se pune accent si pe cultul mortilor. Pastele blajinilor sau Pastele mortilor reprezinta in sine amintirea tuturor celor ce au murit, fie ei pregatiti — spovediti, impartasiti si cu lumanare — sau nepregatiti. Credinciosii depun ofrande pe morminte, bocesc mortii, impart pomeni, intind mese festive in cimitir, langa biserica sau la iarba verde.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea