Social

#fus orar #florii #ora de vara

Duminica, 28 martie, trecem la ora de vara

In noaptea de sambata, 27 martie, spre duminica, 28 martie, trecem oficial la ora oficiala de vara. Ceasurile vor fi date inainte cu o ora, astfel ca ora 3.00 va deveni ora 4.00.

Trecerea la " ora de vara " este o conventie la care Romania a aderat in 1979 si care a fost adoptata pentru folosirea optima a luminii naturale si reducerea iluminatului artificial pe perioada lunilor estivale, cand soarele rasare la ora 4.30 si apune la ora 20.00.

Conventia fusurilor orare spuna ca toate ceasurile din lume arata pentru fiecare punct de pe Pamant acelasi minut si aceeasi secunda. Diferentele dintre ore sunt date de longitudinea pe care se afla punctele respective. Astfel, la fiecare 15 grade longitudine (meridian) apare o ora in plus.

Numerotarea fusurilor orare incepe de la meridianul de origine, ce trece prin localitatea Greenwich, din Marea Britanie, iar orele se adauga pe masura ce meridianele inainteaza catre est. 

De exemplu, Europa Occidentala are ora fusului 0, Europa Centrala are ora fusului 1, iar zona est-europeana, din care face parte si Romania, se afla in fusul orar 2.

Modificarea orei pe ceas va face ca intre ora oficiala a Romaniei si Timpul Universal (GMT) sa fie de trei ore, ceea ce inseamna ca ziua de duminica, 28 martie, va fi cea mai scurta din an, avand numai 23 de ore.

Trecerea la ora de vara coincide anul acesta cu ziua in care credinciosii ortodocsi romani sarbatoresc Floriile. Duminica Floriilor, sarbatoare crestina fara data exacta, care cade intotdeauna ultima duminica dinaintea Pastelui, serbeaza intrarea lui Iisus in Ierusalim, precum si sfarsitul postului si reinvierea naturii.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea