Social

Dubla nominalizare pentru baba comunista

Scriitorul Dan Lungu a fost dublu nominalizat la unele dintre cele mai prestigioase distinctii literare din Franta: Premiile “ Jean Monnet ”, fiind primul autor roman care candideaza la ele. O face cu volumul “Sunt o baba comunista!”, ajuns “Je suis une vieille coco!” in Hexagon.

“Am obtinut pana acum mai multe premii in strainatate, dar aceasta este prima nominalizare de o asemenea anvergura, europeana. E o mare surpriza. Ma bucur pentru nominalizare, chiar daca nu de asta am scris cartea, sa primesc premii. Nu trebuie uitat ca e vorba despre o traducere, ceea ce inseamna ca munca lui Laure Hinckel e una de excelenta”, a declarat scriitorul pentru cotidianul.ro.

“Se pare ca Franta imi poarta noroc. Aici mi-a aparut si prima traducere a unei carti, in 2005. Cred ca, in cativa ani, traducerile tinerilor scriitori romani in strainatate si astfel de nominalizari vor deveni tot mai frecvente, vom intra intr-un soi de normalitate europeana.

As mai adauga ca, intr-un anumit fel, tinerii cineasti netezesc calea tinerilor scriitori - asa ca, din partea mea, «un grand merci»“, accentueaza Lungu.

Pentru romanul “Sunt o baba comunista!”, scriitorul roman a fost nominalizat la doua sectiuni importante ale Premiului “Jean Monnet”, care a onorat pana acum autori de talia lui J.G Ballard, Jorge Semprun si Antonio Tabucchi: distinctia pentru literatura europeana si aceea pentru tineri scriitori europeni.

La prima categorie, Lungu a fost selectat alaturi de alti noua scriitori alesi din 30 de propuneri, iar pentru cea de-a doua, candideaza contra a inca doi autori nominalizati. Romanul care l-a calificat pe scriitorul iesean la ambele categorii a fost “Sunt o baba comunista!”(Colectia Ego. Proza a Editurii Polirom, 2007), tradus in limba franceza de Laure Hinckel si aparut la Paris la Editura Jacqueline Chambon in februarie 2008.

“Este prima nominalizare la un premiu cu o astfel de greutate”, a marturisit Dan Lungu pentru, adaugand ca propunerea l-a luat prin surprindere si l-a onorat. “Premiul nu e doar apanajul cartii, ci si consecinta faptului ca in Franta s-a facut ceva pentru promovarea literaturii romane.”

“Dupa turneul «Frumosilor straini», dupa traducerile care au aparut in Franta era firesc”, socoteste scriitorul, “ca autoritatile criticii franceze sa fie atente la proza tanara care vine din Romania”. “Poate i-a atras si subiectul, care poate fi exotic si interesant pentru ei”, a incercat prozatorul sa intuiasca motivatia din spatele nominalizarii.

In orice caz, o astfel de veste nu se rasfrange doar asupra autorului direct vizat, ci asupra intregii bresle de scriitori activi din Romania, pe care evenimente de o astfel de insemnatate ii pot aduce in atentia lumii literare europene. Dan Lungu trage nadejde ca in cativa ani sa nu mai fie nimic senzational in faptul ca un autor abia publicat in tara este in cateva luni tradus in cateva limbi si, de ce nu, nominalizat, ba chiar premiat de foruri respectabile.

La cateva luni de la traducerea in Franta, “Sunt o baba comunista!” a fost tradusa in ungara si a intrat in portofoliul a trei edituri straine, urmand sa apara in Spania, Austria si in Ungaria, cel mai probabil in februarie 2009, dupa cum apreciaza autorul.

Mai mult, cartea e pe cale sa fie ecranizata, in regia lui Stere Gulea, dupa un scenariu scris de Lucian Dan Teodorovici, fiind unul dintre proiectele care au obtinut finantare de la Centrul National al Cinematografiei .

Premiile la care Dan Lungu candideaza anul acesta vor fi jurizate de o comisie formata din scriitori, critici si jurnalisti asociati unor redactii de prestigiu: “Le Soir” (Bruxelles), Radio France Internationale , “Le Monde” sau “La Repubblica” (Italia).

Printre juratii prezidati de scriitorul si criticul Gerard de Cortanze va fi si dramaturgul roman Virgil Tanase. Premiile se vor acorda in cadrul Festivalului “Literatures Europeennes”, organizat la Cognac, localitatea natala a lui Jean Monnet, in perioada 20- 23 noiembrie 2008 .

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea