Social

#bac #rezultate #fals

Dovada stiintifica a fraudei de la Bac

Specialistii in statistica si matematica aplicata sustin ca, in cazul procentelor de promovare de la Bac, nu se respecta Curba lui Gauss.

„Cunoscuta ca legea normala a repartitiei, Curba lui Gauss functioneaza numai cand lucrurile se desfasoara in mod natural. La Bac-ul din 2008, Curba lui Gauss s-a deteriorat din cauza ca au intervenit factori agresivi", considera Octavian Stanasila, profesor doctor in matematica aplicata la Universitatea Politehnica Bucuresti .

In opinia lui, un examen normal este acela in care cei mai multi elevi au note intre 6 si 7, si nu 8, 9 sau 10, cum s-a intamplat la Bac.

Profesorul de matematica Stefan Vlaston completeaza: „Potrivit statisticii matematice, procentul de promovare in majoritatea judetelor ar fi trebuit sa fie intre 50 si 75%, or la noi este de peste 78%".

Rezultatele exceptionale obtinute la Bac sunt demontate de un mecanism simplu: Curba lui Gauss

Matematicienii sustin ca judetele in care examenul a fost cinstit sunt cele in care procentele de elevi reusiti se situeaza intre 50 si 75%. In celelalte, rezultatele sunt suspecte.

Specialistii in statistica sustin ca nu se respecta Curba lui Gauss in cazul procentelor de promovare de la Bac. Exista prea multe note mari si procente de promovare uriase.

In mod normal, procentele de promovare ar fi trebuit sa se situeze intre 50 si 75%, numai ca in 21 de judete procentajul absolventilor cu diploma de Bac in buzunar a depasit 78%, conform profesorului de matematica Stefan Vlaston.

Ce reprezinta Curba lui Gauss?

„Cunoscuta ca legea normala a repartitiei, Curba lui Gauss functioneaza numai cand lucrurile se desfasoara in mod natural. La Bacalaureatul din 2008, Curba lui Gauss s-a deteriorat din cauza ca au intervenit factori agresivi", considera Octavian Stanasila, profesor doctor in matematica aplicata de la Universitatea Politehnica din Bucuresti.

In opinia lui, un examen normal e acela in care cei mai multi dintre elevi iau note intre 6 si 7. Nota 8 o primesc mai putini elevi, iar nota 9 si mai putini.

„Legile statistice sunt extraordinar de stabile, mai stabile decat legile dinamicii", mai spune Octavian Stanasila.

Statistica notelor la Bac de la Ministerul Educatiei arata insa altfel. Note intre 8 si 8,99 au obtinut cei mai multi elevi, adica 28.523, dupa care urmeaza cei cu note intre 9 si 9,99, adica 22.145 de absolventi de liceu. Elevii mediocri sunt cei mai putini: 26.435 au luat medii cuprinse intre 6 si 7,99.

Un alt profesor de matematica, Stefan Vlaston, presedintele Edu-Cer, sustine: „Potrivit statisticii matematice, procentul de promovare in majoritatea judetelor ar fi trebuit sa se situeze intre 50 si 75%, or la noi nu se petrece asa". Potrivit statisticii Ministerului Educatiei, numai in 18 judete s-a inregistrat o promovare intre 50 si 75%: Galati, Ialomita, Braila, Brasov, Prahova, Arges, Calarasi, Tulcea, Sibiu, Buzau, Dolj, Bistrita, Teleorman, Dambovita, Alba, Maramures si Vaslui.

Rezultatele contrazise de testul PISA

Rezultatele Bac-ului sunt contrazise inclusiv de catre evaluarea facuta prin Programul PISA (Programme for International Student Assessment), prin care sunt supusi evaluarii elevi de 15 ani din 57 de tari europene. "In 2006, cand actualii elevi aveau exact 15 ani, Romania a ocupat locul 48 din 57 la stiinte, locul 50 la literatura si locul 47 la matematica", a explicat Marian Stas , profesor de matematica.

"La Bac nu se mai copiaza pentru nota de trecere, se copiaza pentru nota maxima" - Marian Stas,
profesor de matematici aplicate, Harvard Kennedy School, SUA

„Elevii saraci sunt mai silitori"

Inspectorii din judetele cu procente mari de promovare, precum Mehedinti si Suceava, sustin ca notele mari se datoreaza faptului ca elevii sunt foarte harnici la carte.

De trei ani incoace, in judetul Mehedinti s-au luat cate 13 note de 10. "Elevii provin dintr-o regiune defavorizata, ceea ce ii determina sa fie mai interesati, sa invete mai mult. Nu cred ca sunt mai destepti, ci mult mai silitori", explica Emil Mirica, inspector adjunct de la Mehedinti.

Acesta mai spune ca a studiat cataloagele elevilor care au luat 10 la Bac, iar elevii aveau note mari si in timpul liceului.

Unul dintre absolventii de nota 10 din Mehedinti e Noel Negrea. Baiatului ii place foarte mult sa citeasca, insa nu neglijeaza nici navigarea pe internet. Se considera un copil normal, ca toti ceilalti. „Sunt foarte credincios si consider ca toate succesele mele se datoreaza unei fiinte supranaturale, care este Dumnezeu!", ne-a precizat Noel Negrea, care e olimpic pe tara la istorie.

Inspectorul-sef de la Suceava, Petru Carcalete, spune ca locul l nu e o noutate, deoarece „din anul 2000, Suceava a fost mereu in topul judetelor cu promovare mare". «O explicatie ar fi ca in judetul Suceava exista cateva licee vocationale unde exista o selectie extraordinara din clasa a noua», a spus inspectorul.

Profesorul corector ameninta


Profesorul Gheorghe Radulescu, cel care a identificat zeci de lucrari identice la Bac, spune ca va depune plangere penala impotriva ministrului educatiei, Cristian Adomnitei, si a altor trei oficiali din minister.

Radulescu a prezentat ieri o statistica din care reiese ca 47% din elevii gorjeni au luat note peste noua.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea