Social

#oras #comuna #sat

Doua treimi din comune si o treime din orase ar putea fi "retrogradate"

60% dintre comunele din Romania ar putea deveni sate , iar 30% dintre orase ar putea redeveni comune, potrivit unui poroiect de lege.

Actul normativ a fost initiat de senatorul PDL Nicolae Dobra si se afla acum in dezbaterea Senatului. Reprezentantii Ministerului Administratiei si Internelor vor insa realizarea unor studii care sa tina cont de toti factorii (geografici, demografici, economici si sociali) inainte de schimbari majore.

"Dupa ce legea va intra in vigoare, prefectul va stabili centrele de comuna, urmand ca celelate comune sa devina sate si sa se alipeasca unde doresc cetatenii, organizandu-se si un referendum in acest sens. Primarii si consilierii locali din comunele care se vor desfiinta vor disparea. Prin urmare, nu se vor mai plati salarii, ceea ce inseamna ca vor ramane mai multi bani de investitii”, a explicat senatorul Dobra, citat de Evenimentul Zilei.

In noul proiect de lege, o comuna trebuie sa fie populata cu cel putin 5.000 de cetateni cu drept de vot , iar un oras trebuie sa aiba minim 10.001 locuitori.

Potrivit datelor Institutului National de Statistica, 117 orase din cele 317 existente in Romania au mai putin de 10.000 de locuitori si 2.102 comune dintre cele 2.630 din Romania au mai putini cetateni decat prevede noul proiect.

Noua structura administrativ - teritoriala va reduce semnificativ numarul functionarilor publici si cheltuielile pentru salarizarea acestora, spune initiatorul legii.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea