Social

Dosarele Secu se rasfoiesc in familie

Citeva clanuri fac legea in CNSAS. Personaje angajate de fostul vicepresedinte Mihai Gheorghe si-au adus, la rindul lor, rubedeniile.

Oamenii lui Mihai Gheorghe. Astfel sint inca generic numiti in CNSAS cei care au fost angajati pe vremea cind reprezentantul PSD in Colegiu era vicepresedinte si care au ajuns sa detina in scurt timp functii-cheie in institutie.

Dupa absenta de aproape doi ani de la sedintele de Colegiu si demisia din 2004 a acestuia, ei si-au intarit cu succes pozitiile sub conducerea lui Gheorghe Onisoru, iar acum incearca sa se adapteze noului Colegiu.

Daca nu-si dadea demisia, plecam eu

Familia Pop este una dintre cele mai cunoscute din CNSAS. Mariana Pop, fost director economic, actualmente sef Serviciu buget-finante, are alaturi la serviciu ambele fiice, cea mare, Ana-Maria Coman, fiindu-i pentru o perioada chiar subordonata. Fata cea mare a fost angajata inaintea mea in CNSAS, ca secretara a lui Mihai Gheorghe.

Eu am venit dupa aceea pentru ca domnul Mihai Gheorghe ma stia dinainte ca specialist - am fost controlor delegat in Ministerul Finantelor - si a spus ca are nevoie de mine, declara Mariana Pop. Pentru ca in organigrama Ana-Maria aparea ca subordonata mamei, dupa aparitia Legii 161/2003 privind asigurarea transparentei si sanctionarea coruptiei, aceasta a fost mutata la Directia de comunicare.

In urma cu doi ani, directoarea economica, aflind ca se scoate la concurs un post de informatician, si-a indemnat si fata cea mica sa vina la CNSAS. Teodora, fata cea mica, lucra la o firma si era prost platita. Atunci m-am dus ca orice om simplu la domnul Nicolescu (n.r. - cel care a detinut dupa plecarea lui Gheorghe functia de vicepresedinte) si l-am intrebat daca se poate inscrie si fata mea. El mi-a zis ca nu-i nici o problema, ca-i concurs, isi aminteste Mariana Pop, care sustine ca fetele ei nu au fost favorizate niciodata.

Stiu ca se spune ca am fost omul lui Mihai Gheorghe, insa eu nu am lucrat numai in institutii publice si am fost mereu atenta sa respect legea. Cind i-am spus si lui asta, a plecat. Iar daca nu-si dadea demisia, plecam eu, mai povesteste Mariana Pop.

Cumnatul, in Comisia de concurs si sef direct

Exemplul Marianei Pop a fost urmat si de prietena si subordonata sa, Emilia Briscaru, fosta sefa de serviciu, acum referent la Buget-Finante. Fiica sa, Madalina-Natalia, este consilier in cadrul Directiei de Relatii Publice si s-a casatorit cu Iuliu-Cezar Cracana, si el angajat la CNSAS, la Directia cercetare.

O alta familie bine consolidata in CNSAS este cea a sefului Serviciului administrativ-transporturi, Constantin Ioanovici. Fiul acestuia, Cristian Ioanovici, este expert in cadrul Compartimentului de protectia informatiei, condus de fostul consilier personal al lui Gheorghe Onisoru, Marian Stere. Nora sefului de la Administrativ, Veronica, este si ea referent la CNSAS, in cadrul Directiei comunicare.

Un alt sef din CNSAS ce lucreaza alaturi de oameni apropiati este Ionel Ivascu, seful Serviciului arhiva de la Popesti-Leordeni. Dupa preluarea a 1,3 milioane de dosare de la SRI si detasarea sa in arhiva nou creata, acesta a avut nevoie de noi angajati. Astfel, printre subordonatii sai au ajuns cumnatul sau, George Petcu, precum si verisoara sa, Adriana Dumitrascu.

Oricine se putea inscrie la concurs, iar relatiile profesionale dintre noi nu sint afectate cu nimic, spune Ionel Ivascu, cel care a facut parte si din comisiile de concurs, recunoscind ca nu a facut cunoscuta anterior relatia lui cu cei doi candidati.

Plecari masive din CNSAS

Atmosfera de familie din CNSAS este intregita de numeroasele cupluri care s-au constituit in institutie, anul trecut multe dintre acestea evoluind in casatorii. Daca sint neamuri intre ei, foarte bine. Cita vreme isi fac treaba bine, pe mine nu ma priveste.

Se iau masuri daca cineva semnaleaza ca sint privilegiati, isi expune punctul de vedere Meda Galea, directorul general al CNSAS. Pozitia sa este argumentata prin faptul ca salariile mici si munca dificila, indeosebi in arhiva de la Popesti-Leordeni, fac neatractiv CNSAS ca loc de munca, nu mai putin de patru persoane demisionind in ultima luna.

Asta in timp ce este nevoie inca de multi oameni pentru a acoperi volumul de munca, fiind pregatite 15 posturi pentru a fi scoase la concurs.

Interdictii legislative

Legea 161/2003 privind asigurarea transparentei si sanctionarea coruptiei interzice functionarului public sa participe in comisii in care se afla si sotul/sotia sau rude de gradul I.

Conflict de interese se considera ca este si rezolvarea unei cereri, luarea deciziei sau participarea la luarea unei decizii care priveste sotul/sotia sau o ruda de gradul I.

Pus in fata unei astfel de situatii, functionarul public ar trebui sa sesizeze seful direct, care va desemna un alt functionar public , care are aceeasi pregatire si nivel de experienta. Incalcarea acestor reguli atrage raspunderea disciplinara, administrativa, civila sau penala.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea