Social

Doriti in Spania, descurajati in Austria

Romanii care vor sa munceasca liber in state UE, cum ar fi Austria, Germania, Marea Britanie sau Belgia, ar putea astepta cel putin doi ani dupa 1 ianuarie 2007.

Muncitorii Romani nu vor putea lucra oriunde si oricum in Uniunea Europeana dupa integrare. Cei care traiesc visul unui job intr-unul dintre marile state UE vor mai avea de asteptat citiva ani, pentru ca Tratatul de aderare le da dreptul sa impuna Romaniei restrictii de cel putin doi ani. Austria si Germania au impus deja restrictii care ar putea dura pina in 2011, iar alte state ca Anglia, Irlanda si Cehia se gindesc serios sa ia aceeasi masura.

In aceasta situatie, libera circulatie a fortei de munca in statele deja membre UE devine una dintre problemele stringente legate de aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, a declarat ieri Mihai Ungureanu, ministrul de Externe al Romaniei. Vesti mai bune vin, totusi, de la Spania, Finlanda si Portugalia, care au anuntat deja ridicarea restrictiilor. Urmeaza Franta si Olanda, unde romanii ar putea munci liber dupa ianuarie 2007, a adaugat Mihai Ungureanu.

Salarii minime pina la 1.600 de euro

Miza e mare pentru ca, o data angajati in UE, romanii nu vor mai munci pe un salariu minim sub 100 de euro, ci pe salarii minime lunare care variaza intre 200 si 1.600 de euro, in functie de tara. In cele mai multe state nu exista un salariu minim national, ci unul in functie de ramura. In Italia, de exemplu, pentru muncitorii in agricultura, remuneratia minima variaza intre 589 si 990 de euro pe luna, in functie de nivelul de incadrare.

Si salariile din sectorul agricol au cele mai mici valori din economia peninsulara, a declarat Daniela Andreescu, secretar de stat la Departamentul pentru Munca in Strainatate (DMS). In Ungaria si in Spania, salariile minime sint mai mici, 200 si respectiv 513 euro lunar, insa in Germania, un muncitor roman cu contract ar putea primi minimum 1.600 de euro, mai spune Andreescu.

Locuri de munca limitate

Secretarul de stat a subliniat faptul ca integrarea Romaniei in Uniunea Europeana nu inseamna si dobindirea automata a liberei circulatii a fortei de munca pe teritoriul Uniunii Europene. Ceea ce face ca, in statele care au stabilit impunerea de restrictii, accesul romanilor pe piata fortei de munca sa fie limitat. De exemplu, pentru stagiari exista un numar fix de 1.335 de locuri, in state ca Luxemburg, Spania, Elvetia, Ungaria si Franta.

500 de romani anual in Germania

Cit despre permisele de munca in Germania , aceasta a impus o limita de 500 de persoane anual. Intre timp, Romania a incheiat cu tarile reticente o serie de tratate pentru sprijinirea angajarii romanilor. Exista insa tari ca Spania si Italia, unde romanii sint deja cunoscuti pentru calitatile lor si vor fi primiti cu bratele deschise, spune reprezentanta DMS.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea