Social

#Ziua Donatorului de Sange #donare sange #sange

Donatorii de sange, “rasplatiti” cu bilete la concertele verii de Ziua Donatorului de Sange!

Fiecare om de pe planeta are nevoie cel putin o data de sange. In Romania, unul din zece pacienti care ajung la spital are nevoie de sange sau de produse derivate din sange. Din pacate, tara noastra se situeaza pe ultimele locuri in ce priveste donarea benevola de sange, iar multe interventii chirurgicale din tara sunt amanate.

 

Organizatia Mondiala a Sanatatii arata ca doar 62 de tari reusesc sa isi asigure integral resursele de sange necesare din donari voluntare (neplatite) de sange, iar 34 de tari inca depind in proportie covarsitoare de donarile platite sau cele intrafamiliale.
In tara noastra, sub 2% dintre romani au donat sange in 2016, adica de aproape 4 ori mai putin decat media europeana, conform datelor Centrului de Transfuzie Sanguina Bucuresti.

Azi, de Ziua Mondiala a Donatorilor de Sange, se da startul celei mai ample campanii de donare la nivel national- Blood Network, in cadrul careia donatorii primesc bilete gratuite la Untold si Neversea sau bilete cu reducere.

Tot astazi, Fundaţia Donatorilor Benevoli de Sange (FDBS), in colaborare cu Societatea Naţionala de Medicina Familiei (SNMF) lanseaza o noua campanie de informare asupra importanţei donarii de sange in Romania, pe fondul scaderii numarului de donatori recurenţi din ultimele 6 luni.
 
“In Romania, populatia nu este inca suficient informata asupra necesitatii de a dona,”declara Aimee Bugner, preşedintele Fundaţiei Donatorilor Benevoli de Sange. “in general, oamenii nu cunosc cat sange este necesar pentru o intervenţie chirurgicala, cat sange cere un spital si cat se recolteaza in fiecare zi. Ne confruntam in prezent cu o lipsa acuta de sange in spitale, ceea ce pericliteaza in buna masura viata pacientilor critici. De aceea, consideram ca reluarea apelurilor pentru donarea de sange trebuie sa faca parte dintre prioritatile profesionistilor din sanatate.”
 
„Medicii de familie, primii cu care pacientii din Romania vin in contact pentru orice problema medicala sau pentru orice consultatie preventiva, sunt cei care pot consilia direct pacientii pentru donarea de sange. Ne bucuram sa ne alaturim acestei campanii!” Dr. Rodica Tanasescu, presedinte SNMF.

Afisele de informare vor fi prezente in holurile cabinetelor medicilor de familie din toata ţara. in plus, medicii si asistentele vor explica pacientilor despre importanta donarii, despre lipsa riscurilor si despre care sunt beneficiile pentru sanatate. SNMF isi va informa membri pe caile de comunicare deja cunoscute si va aduce la cunostinta publicului larg informatii legate de donarea de sange.

Donezi o data, salvezi trei vieti!

Daca sangele tau este sanatos, poti sa salvezi chiar si trei vieti, pentru ca in laboratoare, specialistii pot sa separe urmatoarele:

– celule rosii (se folosesc mai ales la interventii chirurgicale si sunt ‘bune’ pana la 35 de zile de la recoltare);
– trombocite (sunt ‘bune’ pana la 5 zile de la recoltare si pot ajuta la tratamentul bolnavilor de cancer si leucemie);
– plasma (congelata, poate fi folosita pana la 12 luni si este cel mai des utilizata in accidente si traume, arsuri);

Exista riscuri pentru donator?

Pentru donator, nu exista niciun risc. In laboratoare si in centrele de transfuzii, in procesul de recoltare, se utilizeaza doar ustensile si obiecte sanitare cu unica folosinta. Pentru primitor, riscurile sunt inlaturate pentru ca fiecare cantitate de sange recoltata este testata din toate punctele de vedere, iar daca nu este conform, sangele este incinerat.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea